AcasăCORONAVIRUSRomânii se tem de vaccinul antiCovid-19. Puțini sunt dispuși să se imunizeze

Românii se tem de vaccinul antiCovid-19. Puțini sunt dispuși să se imunizeze

vaccinRomânii se tem de vaccinul antiCovid-19. Puțini sunt dispuși să se imunizeze

Peste trei zile România începe oficial campania de vaccinare împotriva noului coronavirus. Primii care vor primi vaccinul sunt cadrele medicale din prima linie. Dar românii sunt sceptici în ceea ce privește imunizarea antiCovid-19. Doar 3 din 10 români sunt dispuși să se vaccineze, potrivit unui sondaj privind percepțiile publice asupra pandemiei.

Sondajul realizat de Avangarde arată că 63% dintre români se declară îngrijorați sau foarte îngrijorați de evoluția pandemiei de coronavirus, în timp ce 34% spun că sunt deloc sau foarte puțin îngrijorați.

De asemenea, 70% dintre respondenți nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală. 16% ar fi de acord, iar 14% nu au vrut să răspundă. 11% spun că au avut un membru al familiei infectat cu Covid, însă 50% spun că nu știu sau nu răspund la această întrebare. 39% declară ferm că nu au avut cazuri de Covid în familie. 51% sunt de părere că politicul și instituțiile statului sunt vinovate pentru numărul mare de COVID 19, potrivit sondajului, prezentat de profit.ro.

Câți români sunt „pregătiți” să se vaccineze?

Deși pe 27 decembrie începe vaccinarea în România, doar 30% dintre români spun că sigur se vor vaccina împotriva COVID-19. În același timp, 29% au răspuns „cu siguranță nu”, iar 29% nu s-au decis încă. Alți 10% au spus că „nu pot aprecia”, în timp ce 2% nu au răspuns.

Procentele diferă însă când vine vorba despre vaccinarea în general: 38% dintre români sunt pro-vaccinare, 20% împotrivă, iar 20% nu au o poziționare clară sau nu sunt interesați de subiect. 17% dintre respondenți nu au răspuns.

author avatar
Andreea Vlad