AcasăCORONAVIRUSRomânii, puși în gardă: Valeriu Gheorghiță vorbește despre vaccinarea copiilor! - VIDEO

Românii, puși în gardă: Valeriu Gheorghiță vorbește despre vaccinarea copiilor! – VIDEO

Românii, puși în gardă: Valeriu Gheorghiță vorbește despre vaccinarea copiilor! - VIDEO (sursa foto: Facebook)

În contextul în care campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 continuă în ritm alert și s-au aflat date actualizate referitoare la vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie care s-au înscris pe lista pentru a face acest lucru, Valeriu Gheorghiță a vorbit, marți, și despre vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani.

De altfel, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a primit mai multe întrebări pe acest subiect, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc marți, la Palatul Victoria.

În acest sens, medicul a făcut referire la importanța informării părinților copiilor, cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. ”Dacă vorbim de grupa de vârstă 12-15 ani, cred că mai degrabă este importantă informarea părinților decât informarea minorilor și a adolescenților. Sunt convins că părinții care s-au vaccinat vor accepta mult mai ușor și vor dori chiar să își vaccineze, evident, copiii, dar sigur avem nevoie de informare și în acest sens care să fie particularizată pentru această grupă de vârstă: de ce este important să se vaccineze, care sunt beneficiile”, a punctat Gheorghiță.

Când se așteaptă să apară decizia Agenției Europene a Medicamentului

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat și referitor la aprobarea vaccinului anti-COVID pentru copiii între 12 şi 15 ani la noi, având în vedere că acest lucru s-a întâmplat deja în Canada şi în Statele Unite.

”În general, există un decalaj de circa o lună între o autorizare eliberată de FDA (Food and Drug Administration – Agenția americană a Medicamentului -n.n.) şi eliberată de Agenția Europeană a Medicamentului. Deci, ne așteptăm ca, probabil, sfârșit de mai – început de iunie să acorde şi Agenția Europeană a Medicamentului această autorizare”, a anunțat șeful CNCAV.

Gheorghiţă: Avem doze suficiente încât să asigurăm şi vaccinarea acestei grupe de vârstă

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat și dacă vor fi suficiente doze, în cazul în care se va începe vaccinarea și la copiii de peste 12 ani. ”Din câte știu, avem peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer deja contractate, care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea și pentru această grupă de vârstă. Nu trebuie să mai contractăm doze suplimentare.

Ca să înțelegem, între 12 și 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze. Putem să asigurăm sută la sută acoperire vaccinală. Deci, avem doze suficiente încât să asigurăm şi vaccinarea acestei grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, același tip de vaccin se poate folosi fără nici o problemă”, a răspuns Gheorghiţă.