AcasăCORONAVIRUSRomânii, luați de proști. Bătaie de joc după donația dozelor de Moderna

Românii, luați de proști. Bătaie de joc după donația dozelor de Moderna

Coreea de Sud, de la țepe, la ”recunoștință” în bătaie de joc

Dintre milioanele de doze cumpărate pe bani grei de Florin Cîțu și donate altor țări, mai mult sau mai puțin nevoiașe, cea mai absurdă a fost cea făcută ultradezvoltatei Coreea de Sud. Cea de-a treia economie din Asia a primit de la săracii din România vaccinuri în valoare de 11,5 milioane de dolari. În semn de ”recunoștință”, Coreea de Sud a anunțat acum o donație de teste rapide, în valoare de 1,5 milioane de dolari.

Celebra donație de vaccinuri Moderna pentru ”săracii” din Coreea de Sud, decisă de Guvernul Cîțu cu ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a costat România 11,5 milioane de dolari. Donația a constat în 450.000 de vaccinuri anti-Covid, în 19 august 2021, cu transport și taxe vamale suportate tot de țara noastră.

La vremea respectivă semnalam că nu este posibil să faci astfel de cadouri unei puteri economice cum este Coreea de Sud, a 12-a la nivel mondial și a treia în Asia, după Japonia și China. O țară cu un PIB în 2020 de 1,631 trilioane de dolari, față de 287,7 miliarde de dolari al României. Evident că nu știm care au fost dedesubturile cadourilor făcute bogaților de cei mai săraci europeni, cert este însă că, la 5 luni de la donația de vaccinuri, Coreea de Sud a anunțat că vrea să se recompenseze și să-și arate ”recunoștința”, printr-o donație de teste rapide pentru țara noastră. Valoarea acestora, deși sunt produse chiar în Coreea de Sud, nu reprezintă însă decât circa 10% din cea a vaccinurilor donate cu generozitate de Cîțu. Evident, că acolo nu se aruncă banii, așa cum se face în România, și nici prea multă recunoștință nu e bună, mai ales că cei din Coreea de Sud chiar nu aveau nevoie să fie ajutați de România. Dovadă că populația Coreei de Sud este vaccinată complet în proporție de 85% și cu booster, 52,6%, administrându-se, în total, 114 milioane de doze. Cele 600.000 de teste antigenice rapide pentru România sunt fabricate de  Green Cross Medical Science Corporation, una dintre cele mai puternice companii din Republica Coreea.

Ca la săraci

În proiectul de hotărâre de guvern pentru acceptarea donației din Coreea de Sud se arată că, în contextul pandemiei declarate de către Organizația Mondială a Sănătății, determinată de răspândirea Covid-19, și având în vedere creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate la nivel mondial și pe teritoriul României, este necesar a fi asigurată creșterea capacității de testare la nivel național.

”În acest context, Republica Coreea oferă statului român o donație constând în 600.000 de teste antigenice rapide pentru detecția infectării cu virusul SARS-Cov-2. Partea donatoare și-a exprimat intenția, prin Nota înregistrată la Direcția Generală Asistență Medicală, Medicină de Urgență, Programe de Sănătate Publică, sub nr. 107/14.01.2022, de a efectua o donație de teste rapide antigenice în favoarea statului român drept mulțumire pentru dozele de vaccin împotriva Covid-19 Moderna, pe care România le-a donat Republicii Coreea de Sud în urma aprobării HG 880/2021. Valoarea donației Republicii Coreea este de 1.536.000 de USD, valoarea unui test rapid antigenic fiind de 2,56 USD/bucată”, se precizează în proiectul de act normativ.

Țeapa ventilatoarelor, tot din Coreea de Sud

Raportul Curții de Conturi privind jaful din bani publici făcut în perioada stării de urgență indică și o țeapă dată de Coreea de Sud statului român. Astfel, contractul din acordul-cadru nr. 2595/10.04.2020, având ca obiect achiziția de 400 ventilatoare, încheiat între ONAC și Medi Consulting din Coreea de Sud și Contractul subsecvent nr. 116229/27.04.2020 încheiat între Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU și MEDI Consulting Korea, nu au fost onorate. Astfel, produsele nu au fost livrate și nici nu s-au calculat și facturat penalități de întârziere, conform clauzelor contractuale, ca urmare a acceptării de către IGSU a clauzei de „forță majoră” invocată de furnizor. Totodată, nu s-a executat garanția de bună execuție și, prin urmare, nu a fost recuperat avansul în valoare de 2.451.000 USD acordat furnizorului pentru produsele contractate.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la toate chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în rețeaua magazinelor românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.