AcasăCORONAVIRUSRomânii care vor să meargă în Anglia trebuie să știe ASTA! Se...

Românii care vor să meargă în Anglia trebuie să știe ASTA! Se aplică din 15 ianuarie. Precizări de la MAE

Românii care vor să meargă în Anglia trebuie să știe ASTA! Se aplică din 15 ianuarie. Precizări de la MAE (sursa foto: Facebook/Instituția Prefectului Sălaj)

Autoritățile din mai toate colțurile lumii stau constant cu ochii situația generată de noul coronavirus, în acest sens măsurile luate în contextul pandemiei fiind actualizate în raport cu evoluția lucrurilor, în încercarea de a se limita, pe cît de mult cu putință, răspândirea virusului care generează COVID-19.

Astfel, mai nou s-a aflat oficial, chiar din direcția Ministerului român de Externe, faptul că autoritățile britanice au anunțat noi măsuri ce țin de condițiile de intrare pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este vorba despre măsuri ce vor intra în vigoare vineri, mai precis la data de 15 ianuarie 2021, ora 4:00 a.m. (oră locală), conform MAE.

Test negativ, dar și obligativitatea autoizolării

”Astfel, conform informațiilor comunicate public de autoritățile britanice, persoanele care călătoresc în Regatul Unit pot intra pe teritoriul Angliei cu condiția prezentării unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Angliei. Sunt acceptate testele moleculare de tip PCR, precum și, în anumite condiții limitate, testele rapide de tip lateral flow sau LAMP. Detalii suplimentare cu privire la condițiile în care vor fi acceptate testele rapide vor fi anunțate ulterior de către autoritățile britanice. Informațiile disponibile la acest moment pot fi consultate la pagina de internet: https://www.gov.uk/government/speeches/international-travel-update-11-january-2021.

Conform autorităților britanice, prezentarea unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu exclude măsura obligatorie de autoizolare pentru o perioadă de 10 zile de la sosirea în Anglia. Măsura autoizolării poate fi suspendată cu condiția efectuării unui al doilea test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, începând cu a 5-a zi de la sosire, și a prezentării unui rezultat negativ”, se precizează în comunicatul MAE.

Excepții de la această măsură

Totodată, reprezentanții Ministerului român de Externe atrag atenția asupra faptului că ”operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii dețin un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Angliei. Persoanele care vor sosi în Anglia fără a deține un astfel de test pot fi amendate cu 500 de lire sterline”.

Și menționează, de asemenea, că ”sunt exceptați de la această măsură: transportatorii internaționali, echipajele maritime, feroviare și aeriene, precum și minorii sub 11 ani. Până la acest moment, autoritățile din Irlanda de Nord și Țara Galilor nu au anunțat adoptarea noilor măsuri, iar cele din Scoția au confirmat intenția de a implementa măsurile, însă fără a preciza data exactă la care acestea vor intra în vigoare”.

Nu în ultimul rând, din comunicatul remis miercuri de instituția condusă de către Bogdan Aurescu mai reies următoarele amănunte importante: ”MAE precizează că, până la acest moment, autoritățile britanice nu au comunicat dacă măsurile se vor aplica și persoanelor aflate în tranzit.

De asemenea, MAE reamintește faptul că toate persoanele care sosesc în Marea Britanie din state care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors”: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors – au obligația de a se autoizola pentru o perioadă de 10 zile.”