AcasăCORONAVIRUSRomânia, tot verde. Cresc cazurile, scad internările

România, tot verde. Cresc cazurile, scad internările

Se golesc spitalele Covid

Ieri, numărul de cazuri Covid a sărit, brusc, la nivelul începutului lunii decembrie. Vestea extraordinară este însă că au scăzut, la fel de brusc, și numărul pacienților din spitale și din secțiile ATI. Semn că virusul își pierde tot mai mult din agresivitate și devine, așa cum s-a preconizat, o amărâtă viroză de sezon. 

Presa a fost aproape în extaz ieri după ce s-a anunțat un număr de 1.144 cazuri de Covid, anticipând deja valul 5 și, evident, apocalipsa. Un amănunt important, scăpat intenționat din vedere, a fost însă numărul pacienților internați, care a scăzut de la 2.467 în 27 decembrie, la 2.418, în 28 decembrie, și cel de la ATI, care a scăzut într-o singură zi de la 433 la 393. De regulă, o creștere a numărului de cazuri este însoțită și de o creștere a internărilor, lucru care nu s-a întâmplat de această dată, dovadă că agresivitatea virusului este într-o continuă degradare.

Analizând perioada 1 decembrie 2021-28 decembrie 2021, cel mai mare număr de cazuri a fost înregistrat în 3 decembrie, 1.673, când au fost și cele mai multe decese, 183, iar cei mai mulți pacienți internați în secțiile ATI au fost raportați în 1 decembrie, 1.121.  Revenind la cifrele de ieri, numărul de cazuri nu este deloc îngrijorător, având în vedere că în aproape toate țările europene se înregistrează creșteri fulminante ale infectărilor, iar România se menține la cel mai scăzut nivel din întreaga Europă.

Mai mult, cifra infectărilor de ieri poate fi viciată de rezultatele fals pozitive ale testelor rapide, a căror precizie este chiar mai slabă decât a celor PCR, care au o marjă de eroare de 30%. Iar la noi, de foarte mult timp, numărul testelor rapide este net superior celor RT-PCR. Spre exemplu, ieri au fost efectuate  14.954 de teste RT-PCR și 32.331 de teste rapide antigenice. Rezultatele fals pozitive ar putea influența și numărul deceselor, crescându-le artificial. Astfel, dacă un bolnav cronic, aflat în stare terminală, este depistat pozitiv la testul rapid, decesul acestuia va fi înregistrat ca și deces Covid.

Să vină Omicronul!

Oficial, România are doar 38 de cazuri Omicron, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare. Depistarea noii variante se face însă doar prin secvențiere, iar capacitatea instituțiilor de a face acest tip de analiză este destul de redusă. Este posibil însă ca și în țara noastră să circule Omicronul, odată cu venirea diasporei, și asta pentru că Delta a ajuns la epuizare, după o lună în care numărul de cazuri s-a menținut extrem de scăzut. Iar de Omicron nu prea se mai sperie nimeni, în afara autorităților din țările europene, care se confruntă cu infectări masive ale vaccinaților cu Delta și care încearcă să dea vina pe noua variantă Covid. Așa cum am anticipat cu ceva timp în urmă, Omicronul pune capăt pandemiei, prin formele ușoare și asimptomatice pe care le dă, producând, astfel, imunizarea naturală a celor care nu s-au vaccinat.

ECDC nu mai raportează

În 15 decembrie, ECDC transmitea că Omicron ridică îngrijorări serioase în contextul în care rapoartele preliminare indică un avantaj semnificativ de creștere și o potențială evadare a răspunsului imun, în comparație cu varianta Delta. Deși a reușit să alerteze toată Europa asupra riscurilor uriașe pe care le-ar reprezenta varianta Omicron, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a decis să nu mai raporteze numărul de infectări cu noua variantă. Ultima raportare datează din 19 decembrie, când au fost anunțate 4.961 de cazuri Omicron. În schimb, noua precocupare a ECDC este acum gripa aviară înalt patogenă, fiind deja înregistrate 867 de cazuri.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.