AcasăCORONAVIRUSRomânia, tot verde. Cresc cazurile, scad internările

România, tot verde. Cresc cazurile, scad internările

Se golesc spitalele Covid

Ieri, numărul de cazuri Covid a sărit, brusc, la nivelul începutului lunii decembrie. Vestea extraordinară este însă că au scăzut, la fel de brusc, și numărul pacienților din spitale și din secțiile ATI. Semn că virusul își pierde tot mai mult din agresivitate și devine, așa cum s-a preconizat, o amărâtă viroză de sezon. 

Presa a fost aproape în extaz ieri după ce s-a anunțat un număr de 1.144 cazuri de Covid, anticipând deja valul 5 și, evident, apocalipsa. Un amănunt important, scăpat intenționat din vedere, a fost însă numărul pacienților internați, care a scăzut de la 2.467 în 27 decembrie, la 2.418, în 28 decembrie, și cel de la ATI, care a scăzut într-o singură zi de la 433 la 393. De regulă, o creștere a numărului de cazuri este însoțită și de o creștere a internărilor, lucru care nu s-a întâmplat de această dată, dovadă că agresivitatea virusului este într-o continuă degradare.

Analizând perioada 1 decembrie 2021-28 decembrie 2021, cel mai mare număr de cazuri a fost înregistrat în 3 decembrie, 1.673, când au fost și cele mai multe decese, 183, iar cei mai mulți pacienți internați în secțiile ATI au fost raportați în 1 decembrie, 1.121.  Revenind la cifrele de ieri, numărul de cazuri nu este deloc îngrijorător, având în vedere că în aproape toate țările europene se înregistrează creșteri fulminante ale infectărilor, iar România se menține la cel mai scăzut nivel din întreaga Europă.

Mai mult, cifra infectărilor de ieri poate fi viciată de rezultatele fals pozitive ale testelor rapide, a căror precizie este chiar mai slabă decât a celor PCR, care au o marjă de eroare de 30%. Iar la noi, de foarte mult timp, numărul testelor rapide este net superior celor RT-PCR. Spre exemplu, ieri au fost efectuate  14.954 de teste RT-PCR și 32.331 de teste rapide antigenice. Rezultatele fals pozitive ar putea influența și numărul deceselor, crescându-le artificial. Astfel, dacă un bolnav cronic, aflat în stare terminală, este depistat pozitiv la testul rapid, decesul acestuia va fi înregistrat ca și deces Covid.

Să vină Omicronul!

Oficial, România are doar 38 de cazuri Omicron, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare. Depistarea noii variante se face însă doar prin secvențiere, iar capacitatea instituțiilor de a face acest tip de analiză este destul de redusă. Este posibil însă ca și în țara noastră să circule Omicronul, odată cu venirea diasporei, și asta pentru că Delta a ajuns la epuizare, după o lună în care numărul de cazuri s-a menținut extrem de scăzut. Iar de Omicron nu prea se mai sperie nimeni, în afara autorităților din țările europene, care se confruntă cu infectări masive ale vaccinaților cu Delta și care încearcă să dea vina pe noua variantă Covid. Așa cum am anticipat cu ceva timp în urmă, Omicronul pune capăt pandemiei, prin formele ușoare și asimptomatice pe care le dă, producând, astfel, imunizarea naturală a celor care nu s-au vaccinat.

ECDC nu mai raportează

În 15 decembrie, ECDC transmitea că Omicron ridică îngrijorări serioase în contextul în care rapoartele preliminare indică un avantaj semnificativ de creștere și o potențială evadare a răspunsului imun, în comparație cu varianta Delta. Deși a reușit să alerteze toată Europa asupra riscurilor uriașe pe care le-ar reprezenta varianta Omicron, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a decis să nu mai raporteze numărul de infectări cu noua variantă. Ultima raportare datează din 19 decembrie, când au fost anunțate 4.961 de cazuri Omicron. În schimb, noua precocupare a ECDC este acum gripa aviară înalt patogenă, fiind deja înregistrate 867 de cazuri.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.711 afisari

9 COMENTARII

  1. Imi este frica de bau bau Omicron!
    Voi alege sa ma inoculez cu zeama…de varza murata.
    Eu am incredere in autoritati, in „Ghiorghita” la portita, in Ara Hatul, in Rafila sclavetele OMS, etc.
    Am incredere in „stiinta”.

    https://www.mediafax.ro/coronavirus/ce-contine-vaccinul-arn-mesager-pe-intelesul-tuturor-explicatia-cncav-20279716

    Exact ce spuneam: apa, sare, otet, zahar, grasimi si o substanta activa fara conservanti = Zeama de muraturi.

    Am incredere in „stiinta”, vreau zeama de muraturi sa ma protejeze de bau bau Omicron!
    Luati cu incredere, zeama de muraturi este sigura, protejeaza organismul, efecte colaterale zero.

  2. Daca inca mai credeti in raportarile astora ma dezamagiti.Ne iau de prosti de dimineata pana seara ,i-au adus pe aia in graba din Africa de Sud in tara cand puteau sa ii tina acolo 15 zile in izolare ca sa imprastie deliberat Omicronul ,altfel ramanea propaganda vaccinista si certificatul nazist fara munitie.Ne-om trezi si noi vreodata?

  3. @Sanitarul,
    Nu, nu ne vom trezi niciodata, pentru ca avem statutul de sclavi si tradarea in ADN. Ne place teribil sa fim ingenuncheati.

    • Absolut corect, domnisoara !
      Unii spun, totusi, ca urmare acestui ”talent” de sclaveti, am scapat nedesfiintati de pe harta !
      Cred insa ca, acum, nu vom mai scapa !!!

  4. Sa nu ne mai subapreciem natia ca asta vor de fapt gunoaiele de la butoane. Daca ne uitam si la alte state realuzam ca sunt unii mult mai dusi decat noi. Au dormit tot timpul intr-o societate functionala si nu au trebuit sa isi arate puterea decizionala ca decideau altii pentru ei. Acum cand au fist sculati din somnul sugarilor care primeau tot timpul papa de la stat au dat rau cu batul in balta. Asa ca nu va mai tot autosubaprecia ca nu e adevarat. Va autoinduceti o parere gresita. Noi romanii ne-am adaptat la cohortele care au trecut pe aici si am supravietuit. Asa va gi si acuma. Sa fiti convinsi. Istoria confirma ce spun. Doamne ajuta!

    • cei care se subapreciaza au intentia prostului de a zgandari orgoliul oamenilor , asa cred ei ca se rezolva . nici macar nu-si dau seama ca se fac si pe ei de rusine .

    • Mai, nenea Andrei !!! Ce inseamna pentru dumneata „ne-am adaptat” ??? Adica vrei sa spui ca ne-am platit dreptul de a sta in genunchi . Si daca nu ne „adaptam” si nu ne adaptam, azi, ce s-ar fi intamplat si ce o sa se intample ??? Vrei sa spui ca un Stefan, un Mihai, un Mircea , au fost niste tampiti ca nu ss-au adaptat, ei n-au vrut sa stea in genunchi si unii au platit cu viata… Ei si ce ??? Mai multi o pateau la fel, eram mai putini , dar stateam drept in fata istoriei , nu in genunchi. Ai fost vreodata afara ??? Daca da, nu ti s-au strans pumnii cand ai vazut ca in momentul in care ai pronuntat numele tarii tale, privirea celui din fata ta s-a schimbat. Si nu in bine. De ce ??? Pentru ca ai lui nu s-au adaptat, niciodata. A fost ori alba ori neagra. Ma doare cand vad ca aproape toti cei care intind mana vorbesc aceeasi limba cu mine. Ma doare cand vad ca multi din cei care servesc la mese in localuri au nume neaose de pe meleagurile nostre. Si asta este o rezultanta a „ne-am adaptat”. A se adapta, egal cu a se complace intr-o situatie, fie ea si de injosire. Oare meritam acest lucru??? DA, il meritam atata timp cat spunem ca mata: sa ne ADAPTAM.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger