AcasăCORONAVIRUSRomânia se pregăteşte de, probabil, cel mai mare test din sistemul sanitar:...

România se pregăteşte de, probabil, cel mai mare test din sistemul sanitar: vaccinarea anti-COVID. Iată când începe totul!

vaccinareRomânia se pregăteşte de, probabil, cel mai mare test din sistemul sanitar: vaccinarea anti-COVID. Iată când începe totul!

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a afirmat că vaccinarea împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 poate fi „cea mai eficientă şi mai scurtă” cale prin care populaţia poate reveni la normalitate.

Ludovic Oban a precizat că achiziţa vaccinului anti-COVD se va face în mai multe etape, fiind deja contractate două sute de milioane de doze şi alte 100 de milioane doze sunt rezervate.

Vaccinarea în general scade consumul de antibiotice. Vaccinarea antigripală scade consumul de antibiotice şi implicit scade riscul de dezvoltare a rezistenţei germenilor la antibiotice.

În ceea ce priveşte infecţia cu SARS-CoV-2, boala COVID-19, trebuie să înţelegem cu toţii că avem, până la urmă, o veste extraordinară, aceea a perspectivei unui vaccin în perioada imediat următoare, motiv pentru care avem o rază de speranţă, avem un motiv de care să ne legăm şi un orizont de aşteptare şi cred cu toată tăria că este cea mai eficientă şi mai scurtă cale prin care noi putem, cu toţii, să revenim la normalitate, aşa cum o ştiam anterior„, a spus Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Antibioticele luate în exces îşi pierd din eficienţă

Practic, este un fenomen natural, pe care noi nu-l putem evita la nesfârşit, dar îl putem încetini, atât ca viteză de apariţie şi ca impact la nivelul societăţii. De altfel, se şi estimează în momentul acesta că rezistenţa anti-microbiană reprezintă una dintre principalele ameninţări la sănătatea publică a populaţiei.

Este foarte important să utilizăm cu mare responsabilitate aceste antibiotice, din cauza riscului de dobândire a rezistenţei. Acesta este un aspect. Al doilea aspect este legat de infecţiile asociate asistenţei medicale, tocmai prin aceşti germeni multirezistenţi care, în final, se selectează în urma terapiilor antibiotice prelungite la pacienţi cu comorbidităţi, la pacienţi aflaţi în stare critică, în special la secţii de terapie intensivă„, a mai zis medicul.

De ce este periculos excesul de antibiotice?

În momentul de faţă avem suficiente date disponibile care ne spun cât se poate de clar că azitromicina nu are beneficii şi nu se recomandă la pacientul cu infecţie SARS-CoV-2, pentru că nu aduce beneficii clinice, iar pe noi ne interesează beneficiile clinice reale şi nu efectul placebo, nu ideea de a administra un tratament unui pacient, fără să aibă nevoie.

Majoritatea formelor uşoare de infecţie cu SARS-CoV-2 la pacienţii tineri, fără comorbidităţi, sunt auto-limitate şi avem nevoie doar de tratament simptomatic, fără necesitatea unui tratament antiviral şi, categoric, fără nevoia unui tratament antibiotic, dacă pacientul nu are o boală cronică, nu are semne de supra-infecţie bacteriană. Lucrurile trebuie judecate de la caz la caz.

Altfel, ne vom trezi după terminarea pandemiei cu o rezistenţă extrem de crescută a pneumococului rezistent au stafilococului. Cred că aici trebuie să punem în balanţă beneficiile vizavi de consecinţele pe care le putem avea în perioada post-pandemică, legat de riscurile rezistenţei la antibiotice„, a încheiat dr. Valeriu Gheorghiţă.

author avatar
Andrei Ștefan
344 afisari

3 COMENTARII

  1. Mai nu vedeti ca suntem primii la vaccinare ?
    Cobai ? Sa se vaccineze Europa Occidentala prima.

  2. Vaccin
    De la Wikipedia, enciclopedia liberă
    ,,Cercetarea și dezvoltarea unui vaccin durează între 12-15 ani.” , ?

    raportuldegarda.ro
    ,,Săptămâna Mondială a Imunizării 2019: vaccinurile sunt sigure și eficiente, iar vaccinarea salvează vieți
    Drumul vaccinului – din laborator în cabinetele medicilor
    Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri medicale din istorie, iar beneficiile acestora pentru starea de sănătate a individului, dar și pentru sistemele de sănătate și societate sunt de necontestat. Cercetarea și dezvoltarea unui vaccin durează între 12-15 ani.” , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger