AcasăCORONAVIRUSRomânia, pregătită să iasă din valul 4 al pandemiei? Când se așteaptă relaxarea...

România, pregătită să iasă din valul 4 al pandemiei? Când se așteaptă relaxarea măsurilor!

covid-19Noile măsuri pentru gestionarea pandemiei. Raed Arafat a semnat ordinul: concediile medicilor, suspendate!

Până cel mai târziu săptămâna viitoare, rata incidenției cazurilor de Covid în România va coborâ sub 3 la mia de locuitori, la nivel național, spune medicul Octavian Jurma. Totuși, atrage el atenția, este prematur să relaxăm măsurile, chiar dacă, spune el, cel mai probabil asta se va întâmpla.

Octavian Jurma atrage atenția asupra faptului că țara noastră încă înregistrează foarte multe decese cauzate de Covid.

Pare că deja am intrat într-o zonă de relaxare

„Am coborât așa cum ne așteptam sub 5.000 de cazuri încă din săptămâna aceasta, asta înseamnă că peste două săptămâni cazurile în ATI vor coborî sub 1.500 și vom intra în zona în care putem scoate din carantină spitalele. (…) Pentru noi, pare deja că am intrat într-o zonă de relaxare, foarte multă lume se uită la târguri de Crăciun, e atmosfera asta festivă… E un pic prematur, pentru că am avut 400 de decese astăzi (marți – n.r.) și vom continua cu sute de morți pe zi. Un român moare la fiecare 5 minute, deci nu e o situație chiar așa să ne pemită să uităm de pandemie”, a subliniat medicul Octavian Jurma, invitat la emisiunea Marius Tucă Show de la Aleph News.

Potrivit acestuia, nu este exclus ca până de Crăciun majoritatea județelor să intre în scenariul verde, dacă va continua această rată de scădere. De altfel, în perioada următoare este de așteptat ca numărul zacurilor să scadă la sub 2500 pe zi.

”Nu mai avem nevoie nici de certificatul verde”

„Deschiderea școlii este o măsură de relaxare care trebuia să preceadă celelalte măsuri de relaxare, care mă aștept să urmeze pe măsură ce situația epidemiologică se va îmbunătăți și prrobabil că, dacă nu săptămâna asta, săptămâna viitoare cel târziu, în România incidența va coborî sub 3 la mie la nivel național și probabil că vom auzi discursuri: nu mai avem nevoie nici de certificatul verde, putem să ne relaxăm și fără vaccinare, recapitularea scenariului politic din scenariul 3 și din păcate asta ne duce la discuția despre valul 5”, mai arată Jurma.

Acesta a precizat că ne aflăm în continuare într-o fază rapid descendentă, semnificativ exagerată de scăderea numărului de teste, care ”a ajuns la cote ridicule”. Potrivit acestuia numărul de teste efectuate zilnic la nivel național este uneori chiar mai mic decât numărul de teste care se efectua, anul trecut în aceeași perioadă, doar în bucurești.

”Lucrurile în spitale se vor degreva în luna decembrie, cam la două săptămâni după această scădere pe care o vedem în continuare. Numărul de cazuri este în continuare foarte mare, apropiat de vârful din valul 3, deci încă este prematur să spunem că am ieșit din val. Situația este în continuare foarte, foarte gravă în spitalele noastre, dar prognoza este pozitivă în continuare”, a mai declara medicul.

author avatar
Alina Costache