AcasăCORONAVIRUSRomânia, la al doilea genocid. Haos în capul autorităților

România, la al doilea genocid. Haos în capul autorităților

Raed Arafat scoate din nou bolnavii din spitale

Valul 4 a reușit, în mod bizar, să îngenuncheze sistemul sanitar. Iar soluția autorităților pentru a ieși din criză este doar repetarea celei mai criminale măsuri luate în starea de urgență, aceea de a închide spitalele pentru non-Covid. De atunci, unitățile sanitare nu au mai fost, în totalitate, deschise, iar morții și ATI-urile pline sunt doar consecințele acestor decizii halucinante.

Dintre toate cifrele alarmante comunicate ieri, nu cele 15.000 de cazuri noi și cei 14.400 de internați ar trebui să ne îngrijoreze, ci 1.480 de pacienți din secțiile de Terapie Intensivă. Pentru 15.000 de cazuri explicația e simplă. Varianta Delta este mai contagioasă și cu un plus de virulență, iar jumătate din infectați sunt vaccinații, după cum ne spun medicii de familie. Din cei peste 14.000 de internați mai mult de jumătate ar fi trebuit tratați în ambulatoriu, însă Ministerul Sănătății și Guvernul nu s-au sinchisit timp de 6 luni să găsească o soluție pentru a permite medicilor de familie să prescrie antiviralul favipiravir. În ce-i privește pe bolnavii din ATI, lucrurile au o altă explicație. Timp de un an și jumătate tratamentele bolilor cronice și investigațiile medicale pentru depistarea precoce a maladiilor au fost sistate în mare măsură. Consecința a fost agravarea și decompensarea bolilor și descoperirea târzie a afecțiunilor, astfel că avem acum o țară cu oameni nu bolnavi, ci foarte bolnavi. Medicamentele vitale, atât pentru bolnavii oncologici, cât și pentru ceilalți au început să dispară unul câte unul, agravându-le afecțiunile. Iar peste toate acestea, în momentul în care începuse, cumva, să se mai permită accesul în spitale, decizia de a închide din nou unitățile sanitare nu poate fi decât una criminală. Dar de ce a fost luată acastă decizie? Pentru a elibera locurile la ATI. Medicii au semnalat, la unison, că nu paturile ATI sunt problema, ci lipsa cadrelor medicale de specialitate în aceste secții. Ce a făcut Guvernul în acest sens timp de 18 luni? Absolut nimic. Ceea ce mi-e greu să înțeleg însă este de unde atâta dorință de a căpăta un loc la ATI, când se știe că rata de supraviețuire este, în medie, de sub 50%, iar în unele locuri din țară chiar și de 10%.

Ce se întâmplă cu imunitatea de turmă?

Relaxările restricțiilor din această vară au fost, cu siguranță, de bun augur, chiar dacă s-a dovedit că virusul este destul de ”moleșit” în sezonul cald. Iar ceea ce se întâmplă acum în lume arată că cel mai bine stă tot Suedia, atât de criticată la început, care înregistrează constant zero cazuri pe zi. Vaccinarea în masă nu a făcut decât să bage statele respective în zona roșie, accelerând infectările Covid. În ce privește cuvântul ”vaccinare”, în cazul SARS-Cov-2, acesta nu mai este sinonim cu imunizare, pentru că vaccinul anti-Covid nu imunizează, ci doar, în unele cazuri, probabil, reduce gravitatea bolii. Iar să dai vina pe nevaccinați că transmit virusul, în timp ce vaccinații îl împrăștie fără restricții este cât se poate de absurd și ilogic. Și contraproductiv.

Testații negativ, cei mai periculoși

Scoaterea din certificatul verde a posibilității testării a fost o altă măsură fără cap a Guvernului, care a reușit să scoată din sărite pe toată lumea. Explicațiile lui Raed Arafat pentru această decizie spun totul despre competența cu care au gestionat și, din păcate, gestionează în continuare pandemia. ”Şansa să te infectezi dacă eşti vaccinat este de 5 ori mai mică decât dacă eşti nevaccinat. Persoanele vacciate au imunitate. Chiar dacă se infectează au şansă de 11 ori mai bună să nu ajungă în ATI. Fac forme uşoare. Testatul este negativ, dar, nefiind vaccinat sau trecut prin boală este un vehicul foarte bun şi să se infecteze şi să facă forme grave. Testatul, doar la momentul testului este negativ, nu înseamnă că mai este negativ a treia zi”, a afirmat Raed Arafat. Mda…În primul rând, un test rapid este valabil 48 de ore, iar un test PCR, 72 de ore. Și, chiar dacă se infectează în aceste ore, posibilitatea de a transmite virusul în perioada de valabilitate a testului este nulă. Dar, desigur, și autoritățile știu foarte bine acest lucru, însă, evident, scopul măsurii este cu totul altul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.