AcasăCORONAVIRUSRidicarea restricțiilor, amânată până în aprilie

Ridicarea restricțiilor, amânată până în aprilie

Reprezentanții Guvernului au amânat ridicarea restricțiilor pentru luna aprilie, justificând decizia prin numărul ridicat de pacienți de la ATI. În bătaie de joc, autoritățile au aruncat o firimitură populației, anunțând că este posibil să le dea voie vaccinaților să își petreacă timpul liber în restaurante și după ora 22.00. În rest, lockdown-ul nevaccinaților rămâne în vigoare, cu interdicția pentru aceștia de a intra în instituții publice și cam peste tot.

Deși numărul de cazuri Covid este în continuă scădere, la fel și numărul internărilor în spitale, Guvernul este decis să nu anuleze restricțiile. Motivația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a fost aceea că ar fi încă un număr ridicat de pacienți la ATI, care însă nu se justifică raportat la numărul relativ mic de internări.

Potrivit medicilor din spitale, cei mai mulți dintre pacienții de la ATI suferă de alte boli care s-au agravat și doar tangențial au fost depistați pozitiv la Covid. Având în vedere că, potrivit autorităților, varianta Omicron acoperă cam 90% din cazuri, este clar că simptomele Covid ale celor din ATI sunt ușoare sau inexistente, astfel că nu are nicio logică să condiționeze ridicarea restricțiilor de numărul de bolnavi de pe secțiile de terapie intensivă.

„Cred că peste încă o săptămână o sa intrăm în faza de descreştere, va urma o săptămână de scădere constantă o săptămână şi, cam la două săptămâni de la acest debut de scădere a cazurilor, va începe şi scăderea cazurilor la ATI, cu precizarea că este posibilă o presiune mai mare pe spitale în oraşele cu incidenţă mare. În concluzie, cam într-o lună vom intra şi noi în scenariile pe care le vedem acum în alte ţări”, a declarat Alexandru Rafila. Ceea ce înseamnă că o scădere a numărului de cazuri la ATI va apărea abia peste o lună, când, probabil, se va lua în discuție o viitoare ridicare a restricțiilor. În prezent, în România sunt înregistrați circa 224.000 infectați cu Covid, din care doar 10.000 sunt internați în spital. Dintre acești 10.000, 1.156 sunt în secțiile ATI.

Până la Paște

Ministrul Sănătății a anunțat că sfârșitul restricțiilor ar putea veni până în ziua de Paște, ceea ce înseamnă că acestea vor fi menținute până spre sfârșitul lunii aprilie.

„S-ar putea să renunţăm mai devreme la restricţiile referitoare la închiderea restaurantelor şi a magazinelor la ora 22.00. Sincer vă spun, măsura de închidere a diverselor tipuri de activităţi a fost legată de o grijă ca o activitate prelungită face ca interacțiunile umane să fie şi ele prelungite şi corelate cu creșterea transmiterii. Măsura nu a fost românească, ci peste tot există această restricţie cu limitarea orelor. Într-o lună se va discuta de ridicarea majorităţii restricţiilor în România. Nu-mi place să fac astfel de predicții, dar cred că până la sărbătorile de Paște vom avea o viață aproximativ normală, ca să spun aşa, poate cu anumite recomandări legate de utilizarea măștii în interior, în spaţiile aglomerate mai ales”, a precizat Alexandru Rafila.

Masca mai rămâne 3 săptămâni

Decizia Curții Constituționale referitoare la masca în aer liber nu schimbă mare lucru. Până la publicarea acesteia în Monitorul Oficial, românii vor fi amendați în continuare dacă vor fi prinși fără mască în spații deschise. Guvernul a anunțat că va renunța la impunerea acestei obligativități peste trei săptămâni, adică exact când CCR va trimite decizia la Monitorul Oficial. Avocații spun însă că orice cetățean care va fi amendat în această perioadă va putea ataca în instanță procesul verbal de contravenție și va avea câștig de cauză. Problema însă este că acțiunea în instanță îi va costa circa 1.100 de lei, iar recuperarea acestor bani este incertă, având în vedere cât de rău platnic este statul.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.819 afisari

11 COMENTARII

 1. Cetatenii au dreptul de a ataca in instanta procesul verbal de contraventie.
  Ii costa 20 de lei actiunea !taxa de timbru.
  DITL primariilor se vor gandi de doua ori cand vor fi executate silit….prin blocarea conturilor de catre executor.Si vor da banii contribuabililor.
  Banii de executare vor fi suportati tot de primarii.

 2. Bai Rafilstein, tu nu ai inteles nici acum ca numai tefeleii si sobolanii tai de userei mai umbla cu maskarad ape mekla in timpul zilei, iar dupa ce se intuneca deja cam nimeni nu e mare fan al maskaradei, asa ca plimba ursuletul pe altundeva !! Ha ha ha 🙂 In alta ordine de idei, deja nimeni nu va mai baga in seama, si nimeni nu crede nimic din cifrele ce le ziceti voi, cu toii stiu ca ele sunt manarite de voi, bai mincinosilor criminali ordinari !! Vezi sa ai pregatite cravatele la tine, ca o sa vina niste romanasi de-ai tai sa ti le schimbe, in martie !!

 3. Pai daca asa au hotarat slugile de la oms; nu s-au terminat dozele; mai sunt multi nevaxinati. Si rafila ca o alta sluga credincioasa ce este, a dat inapoi. Speranta ramane in divinitate; sa fie pedepsie toate slugile, de peste tot, pentru genocid. Ca asta a fost pandemia- genocid.

 4. Ce e la ATI nu are nici o legatura cu pandemia ! Cifre independente statistic , infectarea cu numarul de pacienti ATI .

 5. Vom ieși în stradă dacă se va ridica obligativitatea purtării măștii. Avem dreptul la viață , nu vrem să fim uciși de cei care nu poartă mască

  • Bai Rada dumneata poti sa dormi si sa mananci cu masca, sa o porti pana la adanci batraneti si sa te ingroape cu ea pe figura, si ai grija sa iei una si in buzunar pentru lumea cealalta, noi astia care nu ne e frica de o raceala, raceli care sunt de cand e lumea, ne-am saturat de mascarada asta si de sanatate impusa cu forta, de 2 ani de ciuntire a drepturilor individuale, de injectii experimentale impuse cu forta, de legi si ordonante date aiurea, de balbaiala autoritatilor si de 2 ani de viata pierduti aiurea.

 6. Cui mama dracului, în afară de speriații ăia cu rahatul la cur de-un metru, îi mai pasă de măști și mizeriile aferente?
  Cui dracu’ îi pasă de ce spune scârba de rafila ori jigodia de gheorghiță ori cap-de prosop cretin arafat?
  Sunteți cu capu’, mă? Cum să ieși, mă, în stradă pentru căcaturile astea, când RCA-ul s-a triplat, când prețurile au explodat, literalmente, când facturile au ajuns o ruletă rusească??
  MASCA?? ÎNȚEPAREA?? Serios…?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri