AcasăCORONAVIRUSRidicarea brevetelor de vaccin, un proiect născut mort?

Ridicarea brevetelor de vaccin, un proiect născut mort?

SUA  forțează UE să sprijine eliminarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, dar blocul european nu îi răspunde.

Propunerile de a începe discuții bazate pe texte specifice pentru a permite renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor au fost binevenite la o reuniune informală a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Însă mai multe state membre „au continuat să-și exprime îndoielile cu privire la oportunitatea inițierii negocierilor și au cerut mai mult timp” pentru a analiza propunerile care merg în această direcție, a declarat pentru AFP un oficial comercial din Geneva.

Aceste țări sunt cele ale UE, precum și Australia, Japonia, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Elveția și Taiwan.

Acordurile din cadrul OMC trebuie susținute prin consensul tuturor celor 164 de state membre.

Africa de Sud și India militează pentru o renunțare a drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor pe timp de trei ani. Pakistan, Argentina, Bangladesh, Egipt, Indonezia și Kenya sunt unele dintre țările care doresc să înceapă negocierile la OMC.

Dar diferențele persistă dacă și în ce măsură protecția drepturilor de proprietate intelectuală împiedică o luptă eficientă împotriva pandemiei Covid-19.

Acestea se referă, de asemenea, la posibilitatea utilizării sau îmbunătățirii flexibilităților deja existente în acordul TRIPS privind aspectul comercial al proprietății intelectuale a OMC. O nouă reuniune a consiliului TRIPS va avea loc în perioada 8-9 iunie.

În schimb, pentru UE prioritatea este mai degrabă creșterea producției şi exportului de vaccinuri de la fabricile existente, considerând că este cel mai bun mijloc pentru a răspunde rapid cererii mondiale.

“Puteți transfera proprietatea intelectuală producătorilor farmaceutici din Africa, dar aceștia nu au o platformă de a produce ARN messenger”, a avertizat recent președintele francez Emmanuel Macron.

Peste 1,9 miliarde de doze de vaccin anti-Covid au fost deja injectate în întreaga lume. Doar 0,3% din total a fost administrat în cele mai sărace 29 de țări din lume cu 9% din populația lumii.

Companiile farmaceutice susțin că suspendarea brevetelor nu va mări producţia de vaccinuri şi nu va oferi soluţiile necesare pentru combaterea crizei sanitare mondiale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger