AcasăCORONAVIRUS„Revenirea la viața normală”: o pastilă anti-Covid

„Revenirea la viața normală”: o pastilă anti-Covid

Testată pozitiv în iunie, Miranda Kelly, asistentă medicală din Seattle, a fost de acord să se alăture unui studiu clinic la centrul de cercetare a cancerului Fred Hutch, parte dintr-un efort international de dezvoltare a unui tratament antiviral care ar putea opri Covid-19 încă de la începutul evoluției.

După ce  și soțul Mirandei a contractat virusul, soții Kelly au început să primească pastile de două ori pe zi, fără să știe dacă a fost vorba de un medicament activ sau placebo. Și-au revenit în decurs de două săptămâni, relatează CNN.

Cei doi au un rol în dezvoltarea a ceea ce ar putea fi următoarea șansă a lumii de a contracara covidul: un regim pe termen scurt de pastile zilnice care poate lupta împotriva virusului mai devreme după diagnostic și, previzibil, poate preveni apariția simptomelor după expunere.

„Antiviralele orale au potențialul de a reduce nu numai durata sindromului Covid-19, dar și de a limita transmiterea către alte persoane din apropierea celor diagnosticați”, a spus Timothy Sheahan, virolog la Universitatea din Carolina de Nord -Chapel Hill, unul din conducătorii studiului.

Molnupiravir, principalul candidat antiviral

“Cel puțin trei antivirale promițătoare pentru tratamentul covid sunt testate în studiile clinice, cu rezultate așteptate în această iarnă”, a declarat Carl Dieffenbach, medic la  Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, care supraveghează dezvoltarea antivirală.

Principalul candidat este un medicament – de la Merck și Ridgeback Biotherapeutics –  numit molnupiravir, administrat și în cazul soților Kelly.De asemenea, alte antivirale sunt testate de Pfizer, Roche și Atea Pharmaceuticals.

Aceste medicamente acționează prin interferarea cu capacitatea virusului de a se replica în celulele umane. În cazul molnupiravirului, enzima care copiază materialul genetic viral este forțată să facă atât de multe “greșeli” încât virusul nu se poate reproduce.

Acest lucru reduce sarcina virală a pacientului, scurtând timpul de infecție și prevenind tipul de răspuns imun periculos care poate provoca boli grave sau moartea.

Până în prezent, un singur medicament antiviral – remdesevir – a fost aprobat pentru tratamentul covid.

Dar este administrat intravenos pacienților suficient de bolnavi pentru a fi spitalizați și nu este destinat utilizării precoce și pe scară largă. Dimpotrivă, medicamentele concurente pot fi ambalate sub formă de pastile.

Timothy Sheahan, care a efectuat, de asemenea, lucrări preclinice pe remdesivir, spune că “molnupiravir ar putea preveni boala precoce cauzată de SARS-CoV-2”.

Formula a fost descoperită la Universitatea Emory și ulterior achiziționată de Ridgeback și Merck.Un studiu timpuriu cu 200 de participanți în primăvara anului trecut a arătat  că molnupiravirul a redus rapid nivelurile de virus.

Distribuție rapidă pentru americani

Merck așteaptă date din studiile sale mai mari de fază 3 în următoarele săptămâni, cu potențialul de a solicita autorizație de utilizare de urgență de la Food and Drug Administration „înainte de sfârșitul anului”, a precizat directorul companiei farmaceutice, Robert Davis. Pfizer și Atea urmează proceduri similare.

Dacă rezultatele sunt pozitive și se acordă utilizarea de urgență pentru orice produs, „distribuția ar putea începe rapid”, susține Carl Dieffenbach.

Asta ar însemna că milioane de  pacienți – deocamdată americani –  ar putea avea în curând acces la un medicament administrat zilnic pe cale orală, în mod ideal o singură pastilă, care ar putea fi administrată timp de cinci până la 10 zile de la prima confirmare a infecției covid.

Medicamentele antivirale disponibile pe scară largă s-ar alătura terapiilor cu anticorpi monoclonali deja utilizate pentru tratarea și prevenirea bolilor grave și a spitalizărilor cauzate de Covid-19.

O provocare în dezvoltarea rapidă a medicamentelor antivirale a fost recrutarea de suficienți participanți pentru studiile clinice, fiecare dintre care trebuie să înscrie  sute de oameni, a declarat dr. Elizabeth Duke, asociat de cercetare  la Fred Hutch care supraveghează procesul său cu molnupiravir.

“Cercetările sunt promițătoare”, spune ea. “Am putea să administrăm antivirale pastile familiilor, angajaților și scolilor. Apoi putem vorbi de o revenire la viața normală”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
545 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pastilele nu sunt la fel de eficiente economic ca vaccinurile. Vaccinurile te obliga sa le faci, deci sunt vandute in cantitate mare. pastilele sunt luate doar de cei bolnavi, si nu te poate obliga nimeni sa le inghiti daca nu vrei. Asa ca….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger