AcasăCORONAVIRUSRaed Arafat anunță relaxări de Sărbători. Tot ce trebuie să știi despre...

Raed Arafat anunță relaxări de Sărbători. Tot ce trebuie să știi despre accesul la mall și interdicțiile de circulație pe timpul nopții- VIDEO

Relaxările pregătite de autorități pentru Sărbători. Raed Arafat a făcut anunțul! Tot ce trebuie să știi despre accesul la mall și interdicțiile de circulație pe timpul nopții- VIDEO (sursa foto: gov.ro)

S-a aflat ce măsuri de relaxare pregătesc autoritățile pentru perioada Sărbătorilor de iarnă ce se apropie tot mai mult.

Secretarul de stat aflat în fruntea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a făcut, marți seară, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, o serie de anunțuri importante ce vizează perioada Sărbătorilor.

Astfel, s-a aflat că s-a adoptat Hotărârea 112 pentru prelungirea stării de alertă și măsurile necesare a fi aplicate pe durata acesteia, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Cu mențiunea că măsurile propuse prin hotărârea CNSU urmează să fie adoptate, miercuri, printr-o hotărâre de guvern și că ar putea apărea unele modificări.

„Clar că situația noastră acum este una mai bună decât acum 2-3 săptămâni”, a fost auzit spunând Arafat.

Ce a anunțat secretarul de stat în privința restricțiilor de circulație

„În primul rând, se propune în cadrul acestei Hotărâri eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor în cursul nopții. După cum cunoașteți, era limită ora 23.00, după care era circulația oprită pentru persoanele care nu sunt vaccinate și nu sunt trecute prin boală, astfel, aceste interdicții se elimină.

Doi – crește intervalul orar, de la 21.00 la 22.00 pentru toți agenții economici, care includ magazine, restaurante și toată activitatea economică care inițial, sau înainte, se închideau la ora 21.00 – acum ajunge la ora 22.00”, a anunțat Raed Arafat, de la Palatul Victoria.

Ce s-a decis în privința obligativității purtării măștii de protecție

De asemenea, șeful DSU a făcut referire și la obligativitatea purtării măștii de protecție în spații deschise.

„Se elimină obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise și rămâne limitată la spațiile deschise aglomerate, și anume, vorbim aici de stații de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri, ș.a.m.d., deci, acestea vor fi locurile unde se va mai purta mască în spațiile deschise, rămânând bineînțeles portul măștii în spațiile închise mai departe obligatoriu.

Şi mai ales vorbim și de transportul în comun, unde rămâne portul măștii obligatoriu”, a anunțat Rade Arafat.

Ce s-a aflat despre accesul în mall-uri și magazinele mari

Se propune, totodată, ca accesul în mall-uri și marile magazine să fie permis nu doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, ci și celor care sunt testate. Și au, evident, un rezultat negativ la testare.

”Permiterea accesului în mall-uri, magazine mari – inclusiv vorbim aici de cele care nu sunt esențiale – se va permite nu numai persoanelor vaccinate și trecute prin boală, dar și persoanelor care sunt testate cu un test PCR de 72 de ore sau test antigen de 48 de ore.

La magazinele mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statusul de vaccinat, trecut prin boală sau testat, însă aceste magazine care sunt până la 200 mp vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot să intre în magazin concomitent. De exemplu, aici, respectând o suprafață de 4 mp, la 200 mp pot fi simultan în magazin 50 de persoane.

Aceste magazine vor trebui să afişeze pe vitrină sau la intrare în magazin numărul maxim de persoane permis să intre, bineînţeles, purtând mască şi respectând regulile de sănătate publică, de protecţie sanitară, dar nu vor trebui la aceste magazine să prezinte certificate sau alte documente”, din câte a precizat Raed Arafat marți seară într-o conferință.

Ce s-a decis în privința nopților de Crăciun și Revelion

Totodată, s-a aflat și ce decizii s-au luat la nivelul CNSU în privința nopților de Crăciun și Revelion. Un anunț de interes pentru cei care își fac deja planuri pentru acele zile de Sărbători.

„Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou, noaptea de 24 spre 25 decembrie şi 31 decembrie spre 1 ianuarie, nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcţionali operatorii economici, deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat.

Totodată, la unităţile de cazare, unde nu există limită la capacitate, până acum erau doar permise pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate”, a mai anunțat Arafat.

Iată hotărârea CNSU:

Anexa_la_HCNSU_nr__112_n
HCNSU_nr__112_prelungire_alerta

356 afisari

4 COMENTARII

  1. Arafat, bagă-ți un test contaminat undeva, liftă vândută ce ești! NU MĂ TESTEZ, NU MĂ ÎNȚEP, NU SUNT SCLAVUL VOSTRU, JAPITZELOR! REVOLUȚIE! REVOLUȚIE! REVOLUȚIE!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger