AcasăCORONAVIRUSRefugiul perfect din calea coronavirusului

Refugiul perfect din calea coronavirusului

Punctele fierbinți ale turismului mondial se redeschid treptat după marele blocaj, dar nu par foarte atrăgătoare. Plajele vor necesita distanțare socială și uitarea serviciului de băuturi, în timp ce o plimbare în Europa ar putea însemna păstrarea unei măști în timpul cumpărăturilor. Nu mai vorbim de carantinele impuse pentru a limita infecțiile importate, departe de  un mod minunat de a începe vacanța. Sănătatea publică a devenit un factor imens în turism:  „Fără COVID” este noul rating de cinci stele.

Dacă există o destinație, în special, care s-ar putea transforma într-o escapadă ideală, atunci ea  este Islanda. O țară cu o populație de 360.000 de locuitori cunoscută de mult timp pentru peisajele sale uimitoare, priveliștile Northern Lights, peșterile de lavă și alte vizionări prezentate în spectacole precum Game of Thrones. Autoritățile au început testarea  pe scară largă pentru COVID-19 în februarie, chiar înainte de primul său caz declarat.

Au fost testate chiar și persoanele care nu prezentau simptome, făcând parteneriat cu o companie din Reykjavik, numită DeCODE Genetics, pentru a face acest lucru.  Rezultatul este o națiune cu doar 1.802 de cazuri și 10 decese; rata estimată a mortalității sale de 0,6% este mai mică decât Franța, Italia sau Suedia, precizează Bloomberg. În loc să caute oferte speciale sau „bulele de călătorie” exclusive cu anumite țări, planul Islandei este, începând cu 15 iunie, de a oferi tuturor vizitatorilor posibilitatea de a alege între carantina de două săptămâni sau un test COVID-19 (al cărui cost ar trebui să fie rambursat la o dată ulterioară).

Stimulentul evident de a face testul înseamnă că toți vizitatorii au încredere să fie globetrotters responsabili, nu doar cei cu un anumit pașaport. Se merge  și pe ideea va vizitatorii să descarce aplicația Rakning C-19 pentru a urmări contactele, o metodă mai eficientă decât închiderea granițelor sau alegerea unor operatori preferențiali. În plus, pachetul fiscal al guvernului, în valoare de 8% din PIB, include subvenții pentru promovarea turismului intern, suspendarea impozitelor hoteliere și o campanie de marketing.

author avatar
Radu Jacotă Redactor