AcasăCORONAVIRUSRecomandările OMS pentru sărbătorile de Crăciun: reuniuni restrânse cu mască de protecție...

Recomandările OMS pentru sărbătorile de Crăciun: reuniuni restrânse cu mască de protecție în casă

masca

Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să purtăm masca de protecție și la masa de sărbători în familie. Același lucru a recomandat și Comisia Europeană la începutul acestei luni.

Există un risc ridicat de reapariție în primele săptămâni și luni ale anului 2021, a declarat Biroul regional pentru Europa al OMS într-un comunicat, potrivit BBC. OMS avertizează că e posibil un al treilea val al pandemiei de COVID-19.

Ce trebuie să facă cei care merg la prieteni și rude?

Reuniunile ar trebui să aibă loc în aer liber, dacă este posibil, iar participanții ar trebui să poarte măști și să mențină distanța fizică. În spațiile interioare, limitarea numărului de persoane și asigurarea unei bune ventilații pentru a reduce riscul de expunere sunt esențiale, au mai transmis reprezentanții Organizației.

OMS-Europa, cu sediul la Copenhaga, a subliniat că întrunirile în spațiile interioare pot fi deosebit de periculoase, deoarece se reunesc grupuri de oameni din diferite gospodării și vârste diferite care poate nu au adoptat aceleași măsuri de prevenție.

Poate părea incomod să porți măști și să păstrezi distanța fizică cu prietenii și familia, însă acest lucru contribuie semnificativ la siguranța și sănătatea fiecăruia, a subliniat OMS, care recomandă amânarea participării la procesiuni religioase și târguri de Crăciun în țările cu transmitere comunitară ridicată.

Lockdown în Europa

Țările europene au înregistrat mii de cazuri zilnice și sute de decese. Germania a fost printre țările care a reintrodus carantina, închizând școlile și afacerile neesențiale. Și autorităţile britanice au ridicat la maximum (#Tier3/Very High) nivelul de alertă pentru Londra (toate cele 32 de cartiere şi City of London) şi părţi ale regiunilor Essex şi Hertfordshire începând de miercuri 16 decembrie, din cauza creşterii numărului de cazuri de infecţie cu coronavirus.

Între timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că primul vaccin Covid va fi autorizat în circa o săptămână, mai devreme decât s-a prevăzut inițial.

Regiunea Europa a OMS – din care fac parte 53 de ţări, inclusiv Rusia, a înregistrat peste 22 de milioane de cazuri şi aproape 500.000 de morţi din cauza covid-19 de la începutul pandemiei, potrivit organizaţiei.

În ultimele şapte zile, aproape 1,7 milioane de cazuri noi au fost înregistrate şi peste 34.500 de morţi.

author avatar
Andreea Vlad