AcasăCORONAVIRUSRăsturnare de situație. Medicii cer eliminarea acestor două medicamente împotriva Covid-19. Au...

Răsturnare de situație. Medicii cer eliminarea acestor două medicamente împotriva Covid-19. Au efecte adverse!

tratament covidRăsturnare de situație. Medicii cer eliminarea acestor două medicamente împotriva Covid-19. Au efecte adverse! / foto: Digi 24

Hidroxiclorochina, cunoscută ca Plaquenil, şi Lopinavir-Ritonavir, medicamentele care fac parte din schema de tratament pentru COVID-19 aprobată prin ordin de ministru, au un număr crescut de efecte secundare, afirmă doi medici români.

Specialiştii cer eliminarea acestor două medicamente, susținând că tratamentele au un număr crescut de efecte secundare, iar beneficiile lipsesc.

„În cel mai bun caz, Plaquenil ar putea scurta evoluția bolii. La cei care au o formă ușoară și stau acasă, nu împiedică agravarea și spitalizarea. La cei care sunt grav nu împiedică decesul. Nu împiedică la cei care sunt în spital agravarea și ajungerea la terapie intensivă și intubație. Am scris acolo, nu mai știu care, din toate sintezele alea sistematice erau vreo 4 sau 5 care chiar găsiseră că e o mortalitate mai mare. Au fost trase tot felul de semnale de alarmă, mai ales de către cardiologi, apropo de unele efecte adverse cardiovasculare.”, a declarat prof. dr. Cristian Băicuş, medic la Spitalul Colentina, potrivit stirileprotv.ro.

Băicuș mai avertizează că, având în vedere lipsa efectelor benefice importante pentru pacient, precum și prezența unor efecte adverse de necontestat, nu este recomandată administrarea în cazul pacienților cu COVID-19. „Este posibil ca Hidroxiclorochina să reducă durata simptomelor cu câteva zile. La cei neinternați, nu reduce riscul de spitalizare”, spune medicul. Un alt argument adus de medic este că Hidroxiclorochina a dispărut din protocoalele de tratament din multe țări.

Efectele tratamentului cu Lopinavir

Ionuț Nistor, medic la Spitalul CI Parhon, spune că Lopinavir nu are niciun beneficiu în tratamentul bolnavilor cu COVID-19.

„Începutul a fost haotic, după cum ne aducem aminte, am folosit terapii neconvenţionale, experimentale pentru a putea trata şi aşa se procedează atunci când nu ştii nimic despre o boală, foloseşti orice ai la îndemână la început. După şapte luni putem spune că evidenţele au început să se acumuleze şi putem da deoparte câteva medicamente pe care le-am folosit până acum. Acest studiu de pe 5 octombrie arată că terapia cu Lopinavir este fără beneficiu în tratamentul bolnavilor cu COVID-19. Sunt studii randomizate, făcute pe mii de pacienţi și care din păcate arată că această terapie este fără beneficii, dimpotrivă putem spune că este o terapie asociată cu efecte adverse”, spune conf. dr. Ionuț Nistor, medic la Spitalul CI Parhon, citat de Mediafax.

Doctorul Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina din Capitală, a spus categoric că nu a fost descoperit încă un medicament care sa trateze boala COVID-19. „Le prescriem Dexametazonă celor cu afectare pulmonară, anticoagulante (doza profilactică sau terapeutică), în funcție de patologii asociate și antivirale”, a declarat medicul.

author avatar
Andreea Vlad
534 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger