AcasăCORONAVIRUSRaport devastator al Ministerului Sănătății după controalele în secțiile ATI

Raport devastator al Ministerului Sănătății după controalele în secțiile ATI

Dezastru în secțiile ATI

Un control amplu la nivel național, realizat de organismele de control ale Ministerului Sănătății, la care au participat și IGSU și ISCIR, a depistat nereguli grave în toate secțiile ATI. Cele mai multe dintre acestea nu dețin aparatura obligatorie pentru terapie intensivă, nu au sisteme de ventilație corespunzătoare și, cel mai grav, nu au post de supraveghere, directă sau monitorizată.

Raportul de activitate al Ministerului Sănătății pe anul trecut a scos la iveală deficiențe extrem de grave în secțiile ATI, considerate a fi cele mai importante în lupta pentru salvarea pacienților Covid. În toate cele 307 unități sanitare cu terapie intensivă au fost constatate numeroase nereguli, care afectau în mod direct calitatea actului medical. Nereguli care, în absența investițiilor, persistă și în prezent. Inspectorii sanitari au constatat că, din secțiile de terapie intensivă ale celor 307 spitale controlate, 20% nu dețineau post supraveghere (directă sau monitorizată). Printre acestea se numără chiar spitale importante din Capitală, cum ar fi Spital Clinic de Urgență ”Sf. Ioan”,  Spitalul ”Theodor Burghele”, Institutul ORL ”Prof. D. Hociotă”, precum și Institutul Cantacuzino.

Totodată, 46% din secțiile ATI nu aveau cameră lucru asistente, cuplată cu stația centrală de monitorizare, acest lucru având impact asupra supravegherii pacienților. În acest procent s-au regăsit și unități sanitare din București, precum Institutul de Pneumoftiziologie ”Dr. Marius Nasta” și Monza Metropolitan. Verificările inspectorilor au mai depistat că 32% din secțiile ATI nu au cabinet medici ATI cu grup sanitar, 32% nu au depozit aparatură și instrumentar, 36% nu dețin depozit farmaceutic, 45% nu dețin laborator pentru determinări de urgență, 16% nu dețin boxă lenjerie curată, 21% nu dețin spațiu sanitar pentru prelucrare și igienizare, iar 36% nu dețin vestiar filtru pentru personalul medical.

Lipsește aparatura

În  71% din saloanele de ATI nu există sistem de ventilație mecanică prin exhaustare, iar în 60% dintre acestea nu există sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA. În 28% dintre unitățile controlate nu există rezervor de apă pentru incendii. ”Un procent de 11% din secțiile și compartimentele ATI din unitățile sanitare controlate nu dispun de defibrilator cu PACEMAKER extern. În ceea ce privește existența a 2 stimulatoare cardiace externe la 6-12 paturi, 63% dintre secțiile și compartimentele ATI controlate nu îndeplineau prevederile din Regulament. Referitor la dotarea cu 1 aparat EEG portabil la 6-12 paturi, un procent de 72% dintre secțiile și compartimentele ATI controlate nu îndeplinesc prevederile Anexei 3 din Regulament. Dotarea cu aparat de monitorizare hemodinamică complex era necorespunzătoare în 28% din secțiile și compartimentele  ATI controlate.  Un procent de 62%  dintre secțiile și compartimentele ATI controlate nu erau dotate cu 2 aparate mobile epurare extrarenală la 6-12 paturi ATI. În ceea ce privește dotarea cu sistem de încălzire a lichidelor perfuzabile, un număr de 41% din secțiile și compartimentele ATI controlate nu aveau în dotare un sistem de  încălzire a lichidelor perfuzabile”, se arată în raportul Ministerului Sănătății.

Fără aparate de măsurare a coagulării

Din cele 307 unități sanitare verificate, 58% nu erau dotate cu aparat pentru măsurarea coagulării necesar la 6-12 paturi și 25% nu aveau un sistem de intubație la 6-12 paturi ATI. În 60% dintre secțiile ATI nu se asigură EEG presiune intracraniană, la 47% dintre aceste structuri  nu există pompe de nutriție, la 13% nu sunt prevăzute infuzomate, iar la 10% lipsesc aparatele de ventilație mecanică. Totodată, 36% din  secțiile și compartimentele ATI controlate nu dispuneau în mod corespunzător de 1 ecograf multifuncțional la 6-12 paturi ATI. Referitor la dotarea cu 1 aparat RX mobil la 6-12 paturi ATI, un procent de 55% nu respectă prevederile din Regulament, 64% nu dispuneau de două fibrobronhoscoape la 6-12 paturi, iar 66% nu aveau aparat pentru realizarea hipotermiei la 6-12 paturi ATI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.140 afisari

6 COMENTARII

  1. se cauta tapi ispasitori , un electrician , un instalator etc . aceiasi vinovati ca si la colectiv .

  2. Era logic să găsească haos și debandadă.
    CHIAR NIMENI NU-ȘI PUNEA ÎNTREBĂRI DE CE ARD LUNAR SPITALE???

    SAU DE CE A.T.I-URILE DAU 95% MORȚI, CUM A FOST LA ARAD ANUL TRECUT!? MEDIA LA NOI, ANUL TRECUT, A FOST 80%-85% IAR ÎN OCCIDENT 25%-30%.

    UITE CĂ IES „SOCOTELILE”!!

    ȘI MAI ESTE O URIAȘĂ ÎNTREBARE: DE CE DOAR ÎN RRRUMÂNISTAN EXISTĂ ACEST SPOR DE 80%-855 PENTRU „EROII” CARE SE OCUPĂ DE LUCOVID!?

  3. Dar, ce, era nevoie de pLandemie si de pretextul covid, delta, omicron , sloboz si asa mai departe, ca sa se constate dezastrul orchestrat si GENERALIZAT, in TOATE SECTOARELE, nu numai in Sănătate? Apropo, min. Sanatatii s-a transformat in min. Bolii, in min. Morții. De 32 de ani, marii rechini sunt la adapost, tradarea si vânzarea țării sunt perpetue. Sanchi, vin IGSU și ISCIR sa controleze, sa constate, ei sunt preocupati, clar, de romanii pe care tocmai ei îi omoară. Joc de glezne. Întoarcerea criminalului la locul crimei, poate mai astupă ceva.

  4. Într-o țară vândută la străinii care au de gând să ia doar resursele, iar de cetățeni nu au trebuință decât ca sclavi, nu mă mir deoarece aceste lucruri s-au petrecut în timp și cu premeditare!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger