AcasăCORONAVIRUSRafila, reacție tranșantă la controalele anunțate de ministrul Voiculescu: „În loc să...

Rafila, reacție tranșantă la controalele anunțate de ministrul Voiculescu: „În loc să vii cu…” – VIDEO

Rafila, reacție tranșantă la controalele anunțate de Voiculescu: ”Mi se pare incredibil. În loc să vii cu...” (sursa foto: Facebook/PSD)

După ce ministrul Sănătății a anunțat că ar urma să se desfășoare controale la nivelul centrelor de vaccinare pentru a se vedea dacă există persoane care s-ar fi vaccinat peste rând (VEZI AICI), Alexandru Rafila a reacționat categoric.

”Mie mi se pare incredibil. În loc să vii cu demonstrația unor măsuri organizatorice care să facă funcțional sistemul și să nu facă posibile astfel de chestiuni, blochezi activitatea centrelor de vaccinare controlând. Am făcut acum o socoteală, 2 la mie din cei care au fost vaccinați în România ar fi fost vaccinați peste rând pentru că fac parte din categoria a III-a, nu din categoria a II-a”, a declarat, miercuri seară, într-o intervenție la postul B1TV, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și, totodată, deputat PSD.

Rafila: Rezultatul va fi exact invers

Profesorul Rafila spune că, deși nu e în regulă să apară astfel de situații de genul celor ajunse inclusiv la urechile ministrului Sănătății, astfel de verificări i-ar putea face pe cei care lucrează în centre de vaccinare să renunțe, explicând că accentul ar trebui să cadă, înainte de orice, pe organizare.

”Sigur că nu este normal să se întâmple așa ceva, dar, pe de altă parte, când ai nevoie ca aceste centre să devină funcționale, oamenii care lucrează acolo – și atenție că sunt mulți voluntari care lucrează acolo – doresc să ajute, în momentul în care vor fi subiectul unei anchete, eu cred că mulți dintre cei care lucrează acolo vor renunța să mai lucreze în centrele de vaccinare și rezultatul va fi exact invers. În loc să dezvolți din punct de vedere organizatoric și conceptual aceste centre de vaccinare și să găsești procedurile care să nu facă posibilă intrarea peste rând a unor persoane care n-ar trebui să fie vaccinate, generezi tensiuni și o să te miri peste două-trei săptămâni, când o să fie vaccinul, că centrele nu sunt funcționale și problemele sunt insurmontabile”, a punctat Rafila.

Totodată, reprezentantul României la OMS a pus accent și pe obiectivul acestei campanii de vaccinare la nivel național, începute în România pe 27 decembrie anul trecut. ”Important este să-ți faci oamenii parteneri, nu să-i aduci într-o situație în care încearcă, după aceea, să evite să lucreze cu tine pentru că ăsta e un proiect național, nu e un proiect politic al unui partid. E un proiect național să reușim să vaccinăm populația până în luna septembrie și să putem reporni economia și societatea”, a subliniat Alexandru Rafila.

Câți oameni au fost vaccinați antiCovid în România

Potrivit celor mai recente date oficiale, făcute publice pe platforma vaccinare-covid.gov.ro, corespunzătoare situației din 27 ianuarie, ora 17.00, în România lucrurile stau astfel:

1.Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 42.326, la un număr de 42.326 persoane din care:

– 25.718 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 16.608 persoane vaccinate cu 2 doze.

2. Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 570.704, la un număr de 513.429 persoane din care:

– 456.154 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 57.275 persoane vaccinate cu 2 doze.