Cauta

Rafila ne amenință cu lockdown-ul

Alexandru Rafila susține că, fără certificat verde, ne închide în case

Fără certificatul verde măsura unui lockdown este inevitabilă, a afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Declarația vine în contextul unui număr extrem de scăzut de cazuri Covid, comparativ cu restul țărilor europene, și a unui număr în scădere constantă de spitalizări, cazuri la ATI și decese. Cu toate acestea, România se află de două luni într-un lockdown neoficial al nevaccinaților.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și-a manifestat dezamăgirea față de faptul că certificatul verde nu a fost adoptat, arătând că introducerea unui astfel de document ar fi evitat lockdown-ul, închiderea școlilor și decesele.

Lockdown-ul a fost însă introdus în urmă cu două luni, doar pentru nevaccinați, care au interdicție de a intra în magazinele neesențiale, în instituțiile publice și la orice tip de evenimente culturale, dacă nu dețin certificat verde. În treacăt fie spus, sunt de neînțeles lamentările politicienilor în privința necesității votării certificatului verde, atâta timp cât acest certificat a fost introdus în țară fără forme legale, cum s-ar spune. Insistența este, de fapt, pe o măsură anticonstituțională, aceea de a condiționa accesul la locul de muncă de vaccinare sau de testare, conflict constituțional care nu poate fi rezolvat nici prin lege, ci doar prin schimbarea Constituției. Motiv pentru care votul a fost amânat pentru anul viitor și, în funcție de situaţie, se vor aplica măsurile existente, după cum preciza premierul Nicolae Ciucă.

Revenind la evitarea deceselor prin introducerea certificatului verde, cum spune Alexandru Rafila, trebuie subliniat că cele mai vulnerabile persoane în fața Covid sunt vârstnicii, care nu au nicio legătură cu locul de muncă. Această categorie este și cea mai nevaccinată, în condițiile în care vârsta medie a decedaților este de 71 de ani. Faptul arată clar eșecul comunicării autorităților, care nu au reușit să convingă tocmai populația aflată la risc de forme severe de Covid.

Se schimbă comunicarea

După ce campania penibilă inițiată de Comisia Europeană în România s-a dovedit a fi și ea un eșec, cu personajele acelea dubioase care spuneau în clipurile publicitare că, dacă ar fi știut ce se întâmplă, îi vaccinau cu mâna lor, ministrul Alexandru Rafila a decis să schimbe tactica. Astfel, campania de vaccinare va fi realizată de profesioniştii din sănătate, sau alte persoane cu mare autoritate profesională, şi nu va fi în niciun fel politizată.

”Trebuie să creştem ponderea informării, pentru că noi, până acum, am avut o campanie de promovare a vaccinării, în absenţa informării, şi acest lucru trebuie să se schimbe. Lucrăm încât să avem un pachet de informaţii adaptat pentru populaţie, care să fie diseminate atât la instituţiile publice din sănătate, DSP-uri, dar şi la organizaţiile pacienţilor şi cele profesionale. Încercăm să lucrăm la instrumente de comunicare vizuală, pentru populaţie, referitoare la Covid-19, astfel încât ele să fie accesibile tuturor persoanelor, indiferent de nivelul de pregătire”, a declarat Alexandru Rafila.

Strategia aceasta poate ar fi dat roade în primele luni de la apariția vaccinului, însă acum este prea târziu. Și este prea târziu pentru că nimeni și nimic nu mai poate ascunde ineficiența vaccinurilor, atâta vreme cât țările vaccinate aproape în totalitate au fost strivite de explozia cazurilor Covid și s-a trecut, aberant, la doza a treia, a patra și, în curând și a cincea.

S-au rezervat 25.000 de paturi în spitale

În pregătirea valului 5, Ministerul Sănătății a rezervat nu mai puțin de 25.000 de paturi în spitale și a crescut cu 65% bugetul pentru secțiile ATI. Și asta în condițiile în care varianta Delta, cea mai agresivă dintre toate, a adus un vârf maxim de 19.730 de internări, în 19 octombrie. Pregătirea se face însă acum pentru varianta Omicron, despre care absolut toată lumea medicală spune același lucru: că este aproape inofensivă. Ceea ce înseamnă că măsura excesivă și nejustificată a autorităților, de a bloca 20% din paturile spitalelor, înseamnă doar o nouă blocare a internărilor pacienților non-Covid și o creștere a deceselor cauzate de lipsa tratamentelor medicale.

Ultimele stiri

  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Exit mobile version