AcasăCORONAVIRUSRafila anunţă care e numărul de infectaţi la care România ar putea...

Rafila anunţă care e numărul de infectaţi la care România ar putea intra în COLAPS. Se întâmplă până de Sărbători

Alexandru RafilaRafila anunţă care e numărul de infectaţi la care România ar putea intra în COLAPS. Se întâmplă până de Sărbători

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a anunţat că, din păcate, carantina în România este inevitabilă. Acesta spune că, până de Sărbători, am putea avea 10.000 de infectaţi pe zi, în lipsa unor măsuri mai dure.

Procesul acesta nu s-a oprit și probabil până spre sfârșitul lunii decembrie, în lipsa altor măsuri – pentru că ne-am apropiat de o limită a măsurilor de un anumit tip, cele care sunt mai puțin restrictive – cred că numărul de cazuri la sfârșitul acestei luni va înregistra un număr cu cinci cifre, adică o să fie cel puțin 10.000 de cazuri pe zi. (…) La numărul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensivă este, sigur, depășită, iar asta are consecință directă în ceea ce privește mortalitatea„, a spus Alexandru Rafila.

Rafila ar dori, totuşi, ca şcolile să rămână deschise

În ciuda unei eventuale carantine, profesorul Rafila şi-ar dori ca şcolile să se redeschidă, după modelul din Franţa şi Germania. „E puțin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun, pentru că mă gândesc la această variantă și nu știu cum putem să o evităm decât dacă eventual urmăm un model care văd că este aplicat în Franța, chiar și în Germania – mai degrabă poate modelul din Germania – care, paradoxal, instituie măsuri de limitare a activităților economice, sociale, dar lasă școlile deschise, un lucru pe care eu personal îl agreez”, a menționat reprezentantul României la OMS.

Transportul în comun este o problemă majoră

Alexandru Rafila a adăugat că nu participarea fizică a elevilor la şcoală determină un număr mare de infectaţi, ci folosirea transportului în comun. A spus că nu copiii sunt principala sursă de transmitere a bolii în această perioadă, ci mai degrabă aglomerația din mijloacele de transport în comun, care este răspunzătoare de majoritatea cazurilor de transmitere. „Lucrul acesta trebuie foarte serios luat în considerare„, a zis Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie a mai explicat de ce Franţa a apelat la măsura lockdown-ului. „Franța are acum 48.000 de cazuri și dacă împărțim la 3 – pentru că ei sunt cam 60 de milioane, față de circa 20 de milioane în România – ar fi un echivalent de 16.000 de cazuri în România, cam aceasta ar fi corelația, deci au de două ori și jumătate mai multe cazuri decât noi. Franța a trebuit să ia această măsură, târziu, dar ideea e următoarea: cu cât iei mai devreme măsura, atunci durata ei poate să fie mai mică”, a punctat Rafila.

Vineri, au fost raportate 6.546 cazuri noi

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 167.897 de pacienți au fost declarați vindecați.

author avatar
Andrei Ștefan