AcasăCORONAVIRUSRafila, aceeași Mărie cu altă pălărie. Sistemul nu funcționează!

Rafila, aceeași Mărie cu altă pălărie. Sistemul nu funcționează!

Alexandru Rafila, în nemișcare de la preluarea mandatului de ministru al Sănătății

Domnule Alexandru Rafila, ne mișcăm și noi mai cu talent, că ne apucă sfârșitul pandemiei?! Anticorpii monoclonali, tratamentul anti-Covid, care reduce cu 70% spitalizarea și cu 90% decesele, nu ajung nici acum la pacienți. Și nici antiviralul ăla, Favipiravir, pe care ar fi trebuit să-l lăsați în farmaciile cu circuit deschis. Mai pe scurt, nimic nu s-a schimbat, selecția naturală funcționând ca și până acum.

Nu vă dăm antiviralul Favipiravir, că vă lăcomiți și vă faceți stocuri, au spus autoritățile. Nu autorizăm Arbidolul, chiar dacă nu are efecte secundare și medicii care l-au prescris s-au arătat foarte mulțumiți de rezultate, că nu avem aprobare de la UE. Nu vă dăm nici anticorpi monoclonali, tratamentul de ultimă generație, că nu ne iese nimic la afacerea asta. Vă dăm, în schimb, remdesivir, care e foarte scump și nu are niciun efect, dar am cumpărat și am mai și comandat să ne ajungă vreo 10 ani.

Avem un nou ministru al Sănătății, însă nimic nu s-a schimbat. Bolnavii Covid, cel puțin cei care au comorbidități și care riscă să facă forme grave, ar trebui să știe că există anticorpi monoclonali în spitale și că aceștia îi vindecă, efectele medicamentului simțindu-se chiar de a doua zi după tratament. Cine ar trebui să le spună? Medicii de familie. Cine ar trebui să-i instruiască și să le dea proceduri acestora? DSP-ul! Cine e DSP-ul? Ministerul Sănătății. În ce privește administrarea antiviralului favipiravir prin farmaciile cu circuit închis, care a fost inclusă într-un ordin de ministru, nici aceasta nu funcționează. Pentru că nimeni nu s-a gândit să elaboreze și un circuit al pacientului, pacient care, fiind în carantină-izolare, nu se poate duce singur la spital pentru evaluare și prescriere antiviral. În consecință, accesul la tratamente pentru pacientul Covid este blocat. Și rămâne doar acel ”scapă cine poate” sau selecția naturală, sub privirile nepăsătoare ale autorităților.

Zero pacienți tratați cu anticorpi monoclonali

Dr. Oana Mihaela Secară, directorul medical al Spitalului Onești, suport Covid, ne spune că nu a avut în spital niciun pacient trimis pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali.

”Avem doze de anticorpi monoclonali, dar deocamdată nu am primit pacienți din ambulatoriu. Medicii de familie nu au redirecționat pacienți către noi, pentru că ei trebuie să selecteze bolnavi pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali, din cei care nu necesită spitalizare. Procedura a fost stabilită de DSP, care a informat medicii de familie și ține legătura cu ei. Deocamdată nu am primit niciun caz de la medicii de familie, tot ce ne-a venit a fost prin urgență, pacienți care depășiseră cele șapte zile de simptome, perioadă în care este recomandată administrarea anticorpilor monoclonali. Medicul de familie poate depista o persoană care este în intervalul acesta. Dacă ar veni un pacient direct la noi, în spital, care se află în primele 7 zile de simptome, i-am face spitalizare de zi și i-am administra anticorpii monoclonali. Dar informația aceasta trebuie furnizată în medicina prespitalicească. Medicul de familie trebuie să-și informeze pacienții că există această variantă de tratament și să-i direcționeze către spitale”, ne spune dr. Oana Mihaela Secară.

În unitățile sanitare, protocolul este același. Remdesivir în unele situații, tocilizumab în alte situații, antibiotic ca să nu se suprainfecteze și cortizon, dacă pacientul are probleme de inflamații. ”E o dinamică și nu trebuie standardizat protocolul. Medicul trebuie să aibă libertatea să decidă în funcție de situație, de pacient, de comorbidități, de sindromul inflamator”, ne-a declarat dr. Oana Mihaela Secară, director medical al Spitalului Onești, suport Covid.

Anticorpi nu, vaccin da

Colonelul Valeriu Gheorghiță a lansat teoria că anticorpii monoclonali ar putea deveni inutili în fața noii variante Covid, deși tratamentul este chiar mai bun decât un vaccin, datorită imunizării obținute de trecerea prin boală. ”Antiviralele autorizate de la Merk şi Pfizer nu depind de mutaţii. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienţi. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulţi vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor ţărilor este justificată”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.