AcasăCORONAVIRUSRaed Arafat trage semnalul de alarmă înainte de deschiderea şcolilor! Ce ne...

Raed Arafat trage semnalul de alarmă înainte de deschiderea şcolilor! Ce ne aşteaptă la 14 zile după ce copiii se vor întoarce în bănci

raed arafatRaed Arafat trage semnalul de alarmă înainte de deschiderea şcolilor! Ce ne aşteaptă la 14 zile după ce copiii se vor întoarce în bănci

Raed Arafat a declarat că, cel mai probabil, un impact asupra pandemiei de coronavirus va apărea după deschiderea şcolilor începând de luni, însă acest lucru se va vedea abia după 14 zile.

Şeful DSU adăugat că există un risc de creştere a cazurilor de COVID-19, dar dacă toate regulile vor fi respectate, situaţie poate fi ţinută sub control.

Un impact probabil o să apară, o să vedem cum sunt următoarele 14 zile. Aţi văzut că sunt puţine ţări care au ţinut şcolile închise.

În acelaşi timp, noi suntem într-un scenariu acum şi trebuie să subliniez că scenariile folosite de unu la sută şi trei la sută în şcoli, dacă informaţia mea este corectă, este posibil să includă şi focarele la aceste scenarii.

Adică noi când vom face schimbarea, trebuie să verificăm şi la CNCCI, eu ştiu că sunt incluse şi focarele aşa că nu va fi o schimbare radicală”, a declarat Raed Arafat la postul Digi24.

Se vor întrerupe cursurile fizice din nou?

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a lăsat de înţeles că s-ar putea întrerupe din nou cursurile fizice, dacă situaţia o va cere.

Există un risc, fără nicio discuţie, de creştere. În acelaşi timp, dacă respectăm toate regulile şi dacă respectăm scenariile, noi sperăm să ţinem situaţia sub control.

Dacă vedem că situaţia nu poate fi ţinută sub control, dacă vedem că există o creştere a numărului de cazuri, atunci se pot adopta alte măsuri. Din cauza avem scenariile. Acest lucru permite să fie un control, iar decizia este una locală, care se ia la nivelul judeţului, la nivelul localităţii, împreună cu şcoala.

Nu e o decizie care este la nivel naţional pentru că este imposibil să luăm decizii la nivel naţional pentru fiecare şcoală, în ce scenariu intră şi din ce scenariu iese”, a mai declarat Arafat.

Vineri, au fost raportate peste 2.500 de cazuri noi

Cele mai recente date oficiale cu privire la situația COVID la nivel național au fost făcute publice vineri de către reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică (GCS), în raportarea zilnică de la ora 13.

Astfel, s-a aflat că au fost înregistrate 2.580 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Și că până la data de 5 februarie, pe teritoriul României au fost confirmate 740.732 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 686.692 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 750 de persoane au fost reconfirmate pozitiv”, precizează oficialii GCS.

author avatar
Andrei Ștefan