AcasăCORONAVIRUSRaed Arafat anunță ce urmează: ”Spitalele COVID ajung încet, încet la capacitate...

Raed Arafat anunță ce urmează: ”Spitalele COVID ajung încet, încet la capacitate maximă” – VIDEO

Raed Arafat anunță ce urmează: ”Spitalele COVID ajung încet, încet la capacitate maximă” (sursa foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă/Facebook)

În așteptarea datelor actualizate cu privire la situația COVID la nivel național, după doua zile în care au fost raportate peste 4.000 de cazuri noi confirmate cu noul coronavirus, secretarul de stat aflat în fruntea Departamentului pentru Situații de Urgență a adus în discuție ce urmează să se întâmple în perioada următoare cu spitalele în care ajung pacienți infectați cu deja temutul virus.

„Sunt deja spitale COVID în fiecare județ, dar la un moment (dat-n.n) aceste spitale este posibil să nu mai fie suficiente și atunci intrăm în altă etapă, despre care am vorbit (…). Deci spitalele COVID încet, încet ajung la capacitate maximă și este normal ca celelalte să intre în faza următoare și să înceapă să primească cazuri. Și aici nu vorbim de cazurile asimptomatice și ușor simptomatice (…), ci vorbim de cazurile care au nevoie de oxigen, de tratament. Pentru aceste cazuri este normal să avem în etapa următoare un număr de paturi suplimentare și în celelalte spitale. (…) Trebuie să fie create circuite, (…) de regulă spitalele au epidemiologi proprii, pentru a crea aceste circuite”, a explicat Raed Arafat, în fața presei.

Secretarul de stat a dat și un exemplu, pentru a fi cât mai clar înțeles. ”Ajunge un pacient după un accident rutier. Intră în sala de operație, este operat, i se face și test COVID (…) și ne trezim (…) că e pozitiv COVID. El trebuie să continue tratamentul acolo, nu pot să-l trimit la spitalul de Infecțioase. (…) Eu trebuie să găsesc un loc unde să fie tratat corect, dar să fie izolat de ceilalți pacienți”, a punctat Raed Arafat.

Importanța prevenției

Întrebat referitor la estimarea profesorului Rafila – cum că la 4.000 cazuri diagnosticate, în realitate ar fi în țară în jur de 40.000 de persoane pozitive, secretarul de stat a explicat că ”întotdeauna cazurile care sunt testate pozitiv sunt mai puține decât cazurile generale”.

”Dacă noi am fi siguri că cei pe care îi testăm sunt singurii pozitivi nu am mai purta mască. Nu am mai lua măsuri de prevenire, de restricție, măcar în unele zone. E clar că avem persoane care sunt pozitive, contagioase, asimptomatice, care poate că nici ele nu știu că sunt contagioase”, a completat Raed Arafat.