AcasăCORONAVIRUSRaed Arafat a făcut anunţul! Autorităţile au ales între starea de urgenţă...

Raed Arafat a făcut anunţul! Autorităţile au ales între starea de urgenţă şi starea de alertă: „Vin perioade grele”

Raed ArafatRaed Arafat a făcut anunţul! Autorităţile au ales între starea de urgenţă şi starea de alertă: "Vin perioade grele"

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne, a vorbit despre ce se va întâmpla în România, în perioada următoare.

Acesta a precizat că autorităţile au ales între starea de urgenţă şi starea de alertă. Ce vom avea, începând cu data de 14 decembrie? Stare de alertă.

Raed Arafat exclude carantina totală, preferând-o însă pe cea zonală. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai zis că în prezent se constată o scădere a cazurilor de coronavirus în România, dar dacă acest trend va continua sau nu în perioada următoare depinde de populație.

Într-o medie de 7 zile, se constată o scădere a pandemiei

Dacă luăm media pe 7 zile, vedem că există o scădere și trebuie să vedem dacă va continua, iar asta depinde de noi. Când vedem localitățile care au fost carantinate, toate au arătat, chiar dacă au avut carantina prelungită cu încă 7 zile sau la unele chiar cu 14 zile, că s-a reușit controlul situației.

La Timișoara, care n-a fost carantinată, au fost carantinate localitățile din jur și asta a avut un impact și asupra Timișoarei și s-a văzut că la Timișoara este o scădere. Sibiul, la fel. La Alba, a trebuit să prelugim„, a spus Arafat la postul Digi24.

De ce în unele zone nu scade numărul de cazuri?

Atunci trebuie să vedem de ce: nu se aplică regulile? Nu se controlează carantinarea? Sau fiecare scrie o hârtie pe proprie răspundere în care zice că face ceva și merge de fapt și face altceva?

Inclusiv OMS și toată lumea vorbește de măsuri locale, zonale, nu măsuri generale, naționale, adică nu lockdown național, ci mai degrabă măsuri care să se concentreze pe zonele care sunt mai afectate, până se rezolvă problema acolo și bănuiesc că aceasta va fi și abordarea noastră mai departe. Eu n-am auzit pe cineva care dorește să se întoarcă la un lockdonw generalizat, fără diferențiere.

Depinde foarte mult de noi toți, pentru că vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă.

Atunci e posibil să evităm o situație mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca și cifră, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie.

Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulți prieteni, mai mulți oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulți acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creștere, din nou, după sărbători„, a mai zis Arafat pentzru sursa amintită.

Vineri, au fost raportate 8.062 de noi cazuri

8.062 de noi cazuri de coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, din 35.467 de teste efectuate. Alți 176 de români au murit după ce s-au infectat cu COVID-19. La Terapie Intensivă sunt internați în prezent 1.275 de pacienți, cel mai mare număr de până acum.

Până vineri, pe teritoriul României, au fost confirmate 500.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19), potrivit autorităților. 390.212 pacienți au fost declarați vindecați.

author avatar
Andrei Ștefan