AcasăCORONAVIRUSPutem avea și gripă, și Covid-19 simultan! Specialiștii sunt în alertă maximă

Putem avea și gripă, și Covid-19 simultan! Specialiștii sunt în alertă maximă

Pe măsură ce medicii se îngrijorează cu privire la „gemenii-epidemici”, coronavirusul și gripa, care ar putea copleși sistemul de sănătate, americanii trebuie să se lupte cu un alt impediment: combaterea ambelor virusuri în același timp.

CDC trage un semnal de alarmă. Putem avea și gripă, și Covid-19, în același timp, a anunțat agenția, potrivit CNN.
„Cu siguranță puteți lua atât gripa, cât și Covid-19 în același timp, ceea ce ar putea fi catastrofal pentru sistemul dumneavoastră imunitar”, a spus dr. Adrian Burrowes, medic de familie din Florida.
De fapt, infectarea cu unul vă poate face mai vulnerabil la un posibil contact cu celălalt, a spus epidemiologul dr. Seema Yasmin.

Individual, atât Covid-19, cât și gripa pot ataca plămânii, provocând o potențială pneumonie sau insuficiență respiratorie, au spus Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). „Insuficiența respiratorie poate provoca leziuni ale plămânilor și ale altor organe, deci este important să vă tratați rapid” spune Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge.

Fiecare boală poate provoca, de asemenea, sepsis, leziuni cardiace și inflamații ale inimii, creierului sau ale țesuturilor musculare. Având ambele boli simultan, „ar crește riscul efectelor pe termen lung ale oricăruia dintre aceste sisteme”, a spus dr. Michael Matthay, profesor de medicină și specialist în terapie intensivă la Universitatea din California, San Francisco.
Dar este prea devreme pentru a ști exact cât de rău ar putea fi acest dublu impact, acest lucru datorându-se coronavirusului, care s-a răspândit în SUA aproape de sfârșitul ultimului sezon gripal, a spus Matthay. Deci, nu există încă multe date despre persoanele care suferă de ambele boli în același timp.

Alba-neagra cu Covid-ul

„Simptomele gripei și ale Covid-19 sunt destul de asemănătoare, deci este dificil să le deosebim pe cele două”, a spus dr. Leonard Mermel, director medical pentru Departamentul de Epidemiologie și Control al Infecțiilor de la Spitalul Rhode Island.
Atât gripa, cât și Covid-19 vă pot da febră, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri în gât, dureri ale corpului și nas înfundat, a spus CDC.

„Unii oameni pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți”, a declarat centrul, dar, spre deosebire de gripă, Covid-19 poate provoca pierderea gustului sau a mirosului.

Teste pentru ambele afecțiuni

Aproximativ jumătate din transmiterile de coronavirus au loc între persoane care nu prezintă niciun simptom. (Mulți dintre acești oameni sunt pre-simptomatici și sunt mai contagioși înainte de a începe să prezinte simptome.) Astfel, cel mai bun mod de a ști dacă aveți noul coronavirus sau gripa (sau ambele) este să vă testați.
CDC a creat un test care va verifica ambele virusuri, pentru a fi utilizate la laboratoarele de sănătate publică susținute de CDC. Agenția a declarat că va continua să producă și să distribuie aceste teste.

Purtați o mască și păstrați distanța fizică

Oficialii din domeniul sănătății au subliniat importanța măștilor și a distanțării fizice dacă americanii vor să controleze coronavirusul și să readucă economia pe drumul cel bun.
Odată cu sezonul iminent al gripei, astfel de măsuri de precauție ne pot „proteja de două ori mai bine de ambii viruși”, a spus Yasmin. În emisfera sudică, care tocmai își încheie lunile de iarnă și sezonul gripal, mai multe țări au raportat un număr uimitor de scăzut de gripă, deoarece oamenii poartă măști și păstrează distanța socială.

În Australia, de exemplu, numărul cazurilor de gripă confirmate în laborator a scăzut de la 61.000 în august 2019 la 107 cazuri în luna august, dar în SUA, unii oameni sunt prea relaxați cu privire la purtarea măștii și distanțarea socială și aceasta este o mare problemă, a spus dr. Jeanne Marrazzo, directorul Diviziei de Boli Infecțioase de la Universitatea Alabama din Birmingham.

Aproape toată țara refuză să se vaccineze

Aproximativ jumătate dintre americani nu se vaccinează împotriva gripei, inclusiv majoritatea copiilor care ajung să moară din această cauză și, din moment ce niciun vaccin Covid-19 nu este încă disponibil public, vaccinul antigripal este singurul mod în care ar ajuta împotriva ambelor virusuri în același timp.

Medicii pediatri spun că este important ca copiii cu vârsta de 6 luni și peste să primească vaccinul antigripal, în mod ideal înainte de sfârșitul lunii octombrie. „Vaccinarea la timp a gripei este deosebit de importantă” în acest sezon gripal, a scris săptămâna aceasta Academia Americană de Pediatrie.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
233 afisari

1 COMENTARIU

  1. Specialiștii poolii să ne soogă poola. La fel și ziaricii pandemic ai poolii, care seamănă panică (teroriști, criminali etc) dar sunt și bâtă la limba română (comit cacofonii etc.).

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri