AcasăCORONAVIRUSPurtatul măștii pe stradă, o sperietoare fără dovezi

Purtatul măștii pe stradă, o sperietoare fără dovezi

”Recomand să purtați mască tot timpul când ieșiți din casă”, ne-a sfătuit Klaus Iohannis. Purtarea măștii în exterior a devenit obligatorie în Italia, alte țări europene iau în calcul măsuri similare. Aproape toate contaminările documentate cu noul coronavirus au avut loc în spații interioare, dar experții consideră că purtarea unei măști în exterior este justificată. Cât de adevărată este această afirmație?

De la începutul pandemiei, studiile au descris contaminări în restaurante, case, fabrici, birouri, conferințe, autocare, avioane … Un studiu din aprilie a identificat un singur caz de transmisie externă , dintre doi săteni din China, din peste 7.000 studiați. Într-o  altă analiză a 25.000 de cazuri, și neevaluate independent, doar 6% din acestea au fost legate de medii cu o componentă în aer liber, cum ar fi petreceri sau concerte: locuri aglomerate în care distanța fizică nu a fost respectată. “Cu greu am găsit cazuri în circumstanțe în afara vieții de zi cu zi”, spune autorul Mike Weed, de la Canterbury Christ Church University. Datele disponibile indică faptul că „exteriorul este mult mai sigur decât interiorul, pentru activitate și distanță similare”, au declarat pentru AFP  oameni de știință și ingineri specializați în răspândirea virusurilor respiratorii. „Riscul de transmitere este mult mai mic în exterior decât în ​​interior, deoarece virusurile eliberate în aer se pot dilua rapid în atmosferă”, continuă acești experți, care le compară cu fumul de țigară.

Trotuarul nu e laborator

Din februarie, mai multe studii au acreditat așa-numita cale de contaminare aeriană, prin norii invizibili de picături microscopice pe care le eliberăm doar respirând (aerosoli) – nu doar prin picăturile relativ mai mari pe care le expulzăm prin tuse sau strănut și care pot ateriza direct pe fața unei persoane aflată pe o rază de maxim doi metri. “Nu știm doza de particule virale necesare pentru a crea o infecție, dar cu cât este mai mare, cu atât crește probabilitatea infecției”, spune Steve Elledge, un genetician al virusului de la Harvard. De asemenea, este dificil de stabilit timpul petrecut lângă o persoană contagioasă pe trotuar pentru o posibilă transmisie a infecției. „Nu există dovezi că Covid-19 a fost transmis atunci când oamenii trec unul  pe lângă altul în afară”, conchide grupul de cercetători. Asta pentru că există prea multe variabile pentru a cuantifica riscul exact pe un trotuar, depinde de vânt, de numărul de oameni, dar și de soare. Razele UV dezactivează virusul, dar mai mult sau mai puțin rapid în funcție de intensitate (de la câteva minute la o oră). Cunoștințele sunt limitate, deoarece oamenilor de știință le este greu să măsoare concentrațiile de virus în aer liber și să efectueze experimente ca în laboratoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
311 afisari

2 COMENTARII

  1. Dragă Radu Jacota, acest genetician al virusului de la Harvard, Steve Elledge, o avea ceva studii și experienta la activ? Pentru că concluziile la care a ajuns sunt de o banalitate debordantă! Nici cu Mike Weed nu mi-e rușine, aceleași chestii pe care le știm cu toții, fără să fi studiat atât genetică sau mai stiu eu ce alte discipline medicale… Articolul e scris la mișto?

  2. Romanii sunt un popor de lasi si tampiti daca accepta asa ceva, cei care ne obliga sa facem asta trebuie distrusi, in Suedia nu se poarta masca, au si ei specialisti epidemiologi, ei o duc bine azi fara masca, noi tragem sa murim cu purtatul mastii de 5 luni si ceva…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger