AcasăCORONAVIRUSPropunere controversată: doza „booster”, administrată la trei luni după finalizarea schemei de...

Propunere controversată: doza „booster”, administrată la trei luni după finalizarea schemei de vaccinare

vaccinPropunere controversată: doza „booster”, administrată la trei luni după finalizarea schemei de vaccinare

Administrarea dozei booster este „sigură şi eficientă” la trei luni după finalizarea schemei de vaccinare anti-Covid-19, anunță Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care până acum recomandase ca doza booster să fie administrată după şase luni.

Studii preliminare par să indice că doza booster protejează mai bine în fața tulpinei Omicron capabile, din câte se pare, să eludeze sistemul imunitar al persoanelor trecute prin boală sau vaccinate.

„Datele actuale disponibile susţin administrarea sigură şi eficientă a dozei cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare”, a anunţat directorul EMA însărcinat cu strategia vaccinării, Marco Cavaleri.

Specialistul a adăugat că deşi EMA se pregăteşte să examineze orice vaccin ce va fi modificat pentru a combate noua variantă Omicron, dacă va fi nevoie, combaterea răspândirii variantei dominante Delta ar trebui să fie prioritară în lupta împotriva actualului val al pandemiei.

Anunțul făcut de Pfizer despre eficiența vaccinurilor

„Situația imunologică rămâne extrem de îngrijorătoare în Europa. Delta va rămâne principalul obiectiv al acțiunilor de sănătate publică pentru a face față pandemiei și consecințelor acesteia”, a spus Cavaleri, citat de Reuters.

Un director din cadrul companiei farmaceutice Pfizer a declarat că este posibil ca oamenii să aibă nevoie de doze „booster″ împotriva COVID-19 „un număr de ani de acum înainte″⁣. Ben Osborn, director al filialei regionale din Marea Britanie a companiei farmaceutice, a declarat că nu este deocamdată clar dacă viitoarele doze ″booster″⁣ vor fi necesare anual sau la şase luni.

author avatar
Andreea Vlad