AcasăCORONAVIRUSPromisiunile nu fac să plouă cu vaccinuri

Promisiunile nu fac să plouă cu vaccinuri

Promisiunile țărilor bogate pentru donarea de doze de vaccin împotriva Covid-19 către țările defavorizate, prin mecanismul Covax, s-au înmulțit recent. Cu toate acestea, numărul este insuficient în contextul în care infecțiile cresc din nou, inclusiv în Europa.

O inițiativă prea ambițioasă? La 30 septembrie, 7% din populația africană a primit cel puțin o doză de vaccin, în principal datorită mecanismului Covax, conform recensământului Our World in Data.

Trebuie remarcat faptul că obiectivul Covax, pilotat de OMS și care ar trebui să permită ca  92 de țări în curs de dezvoltare să primească doze gratuite de vaccin, vizează o rată de vaccinare de 20% în aceste teritorii până la sfârșitul anului. Un obiectiv care a fost reviziuit în jos pe 8 septembrie.

Cu toate acestea, liderii țărilor bogate nu încetează să își reînnoiască angajamentele. Emmanuel Macron a promis, pe 25 septembrie, că va dubla numărul dozelor de vacin trimise națiunilor în curs de dezvoltare, pentru a ajunge la 120 de milioane.

O intenție pronunțată săptămâna trecută și de omologul său american Joe Biden. Statele Unite își vor dubla, de asemenea, livrările, totalul ajungând la 1,1 miliarde de doze.

Cu câteva luni mai devreme, țările G7 se angajaseră să trimită un miliard de doze țărilor sărce, în timpul unui summit din Regatul Unit.

Dar “promisiunile nu fac să plouă cu vaccinuri”,  a declarat  recent directorul Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC), John Nkengasong, într-un briefing de presă online.

Concret,122,5 milioane de doze au ajuns la destinație prin procesul Covax, începând cu 24 septembrie. O inițiativă condusă de liderii Fondului Monetar Internațional (FMI), Grupului Băncii Mondiale (WBG), Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Câte livări sunt planificate?

Covax speră să trimită 1,4 miliarde de doze în 2021, conform celei mai recente prognoze a dispozitivului, publicată pe 8 septembrie. Cu alte cuvinte, mai este de muncă înainte de a atinge acest obiectiv.

Statele Unite conduc donarea cu 89 de milioane de doze livrate, urmate de Japonia( 11 milioane). Franța se prezintă ca cea mai avansată țară europeană în administrarea dozelor astăzi, cu 8,9 milioane transmise.

Însă aceste livrări sunt departe de a atinge obiectivul de 1,4 miliarde de doze până la sfârșitul anului.

Potrivit Unicef, doar 22 de teritorii din cele 92 de țări din lista Covax ar putea vaccina 20% din locuitorii lor.

Pentru majoritatea celorlalte teritorii incluse în sistem, în special pentru țările africane, livrările actuale permit vaccinarea a mai puțin de 10% din populația lor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger