AcasăCORONAVIRUSProfesorul Rafila, precizări importante despre noua tulpină de coronavirus: ”Până la urmă...

Profesorul Rafila, precizări importante despre noua tulpină de coronavirus: ”Până la urmă asta este problema”

Profesorul Rafila, precizări importante despre noua tulpină de coronavirus: ”Până la urmă asta este problema” (foto: Facebook)

Referindu-se la noua tulpină de coronavirus, detectată în Marea Britanie, care a iscat îngrijorare la nivel european, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a pus accent pe unele aspecte importante, inclusiv ân privința campaniei de vaccinare antiCovid care stă să înceapă și la noi în țară.

”Nu e o tulpină neapărat nouă, ea circulă începând din data de 20 septembrie, când a fost primul pacient diagnosticat și tipizată această tulpină, încât în momentul de față se cunoaște destul de bine. Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă, încât să oprească o transmitere excesivă. Pentru că, până la urmă, asta este problema”, a subliniat Rafila, luni, de la Parlament.

Poate lupta vaccinul și cu această nouă tulpină?

Întrebat dacă vaccinul ar acoperi și această nouă tulpină, Rafila a răspuns: ”Teoretic da. Nu există elemente care să arate că anticorpii neutralizanți față de virusurile circulante până în acest moment, inclusiv față de această tulpină, nu ar fi eficient.

Dar pentru că este de puțin timp la dispoziția (…) cercetătorilor, rămâne de văzut dacă și efectul neutralizant, protector al anticorpilor rămâne la fel de bun și în cazul acestei tulpini”.

Rafila: Nu are legătură cu testul PCR

Profesorul Rafila a explicat, totodată, că testele de tip RT-PCR din România detectează această tulpină. ”Absolut. Nu are niciun fel de legătură cu testul PCR, de detecție, pentru că ele identifică regiuni stabile ale genomului, nu regiuni modificate.

Problema acestei modificări este la nivelul proteinei Spike, (…) pentru că această proteină este cea care identifică receptorii celulari pe baza căruia virusul se atașează și ulterior se internalizează. Nu are legătură cu diagnosticul, are legătură cu răspândirea”, a subliniat profesorul Rafila.

Anunțul premierului interimar Ciucă

Precizările reprezentantului României la OMS au venit pe fondul anunțului făcut de către premierul interimar Ciucă, în așteptarea primei tranșe simbolice, de 10.000 de doze de vaccin antiCovid care urmează să ajungă zilele următoare în România.

Avem tot ce ne trebuie astfel încât să putem să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie și folosesc acest prilej pentru a-i îndemna pe toţi cetăţenii ţării să aibă încredere în această campanie, să aibă încredere în instituţiile statului şi în toate demersurile care au fost întreprinse, astfel încât să putem să avem o campanie coerentă şi eficientă”, a declarat Nicolae Ciucă, luni, prezent, alături de ministrul de interne, Marcel Vela, la inaugurarea Punctului Mobil de colectare de plasmă convalescentă la nivelul Spitalului de Urgenţă „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” al MAI.