AcasăCORONAVIRUSProf.dr.Virgil Păunescu: ”Vaccinarea copiilor este un business bun”

Prof.dr.Virgil Păunescu: ”Vaccinarea copiilor este un business bun”

Prof.dr.Virgil Păunescu: ”Copiii nu trebuie vaccinați anti-Covid”

La fel ca și alți medici din țară și din lume, prof.dr.Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, confirmă faptul că vaccinarea copiilor nu are niciun sens, ci dimpotrivă. Acesta spune că luarea în vizor a copiilor nu înseamnă decât că vaccinarea acestora este o afacere bună, în sensul că stimulează vânzarea dozelor și profitul respectiv.

Copiii nu fac forme grave de Covid, astfel încât vaccinarea acestora nu are niciun fel de justificare, susține și prof.dr.Virgil Păunescu. ”Toți pacienții care au ajuns la ATI au avut vârste de peste 65 de ani, deci aici trebuie direcționată vaccinarea. Ați văzut că au venit români din străinătate ca să se vaccineze la noi în țară, dar asta pentru că în țările europene nu s-a ajuns încă la categoria de vârstă de sub 65 de ani, pentru că acolo prioritar a fost să fie imunizată populația vârstnică, cea care umplea secțiile de Terapie Intensivă. Ideea asta cu vaccinarea copiilor este lipsită de sens, dar evident că este un bussines bun să vaccinezi copiii. Este o problemă că încă nu s-a făcut o discuție serioasă privind responsabilitatea și efectele vaccinurilor de pe piață. În ce privește valul patru, este puțin probabil să mai apară, dar depinde totuși de vaccinarea celor de peste 65 de ani, care, în mediul rural, nu prea s-a făcut. Acum s-a cam oprit campania și este posibil să ne rămână foarte multe doze, pentru că  vaccinurile continuă să sosească în țară. Probabil că, la un moment dat, se vor sista importurile. În momentul acesta sunt două discuții care circulă la nivel mondial. Una este că pandemia este pe terminate, iar cealaltă este că va urma vaccinarea anuală, ca la gripă. Chiar dacă vaccinarea presupunem că s-a încheiat, România va rămâne în continuare la mâna producătorilor externi. Tocmai de aceea ar trebui să ne construim o fabrică de vaccinuri, cu banii din PNRR și cu banii de la Banca Europeană de Dezvoltare”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

Șicanați de Curtea de Conturi

Cercetătorii de la Oncogen, care lucrează la vaccinul românesc anti-Covid, nu numai că nu au fost sprijiniți în niciun fel de Guvern, dar au fost și hărțuiți de Curtea de Conturi, care a început să găsească tot felul de nereguli pe care nu le-a sesizat în niciun control de până acum. ”Suntem șicanați de Curtea de Conturi, care venit să facă controlul anual pe spital, iar cu ocazia asta ne-a controlat și pe noi pe vaccin. Acum aștept să văd care sunt consecințele. Au mai fost și anul trecut și în anii anteriori, dar nu au avut nimic să ne reproșeze. Iar acum au găsit tot felul de așa-zise nereguli. Păi dacă nu ai văzut neregulile astea în anii trecuți înseamnă că ești de rea credință. Ne-au reproșat că nu le-am dat răspunsuri, dar le-am dat în scris, iar în raport au spus că am refuzat să colaborăm cu ei. I-au trimis pe cei de la Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor care au controlat, nu au găsit nimic și-au cerut scuze și au plecat. Cum trimiți tu la o astfel de instituție pe cei de la Spălarea Banilor când nu ai niciun element de care să te legi? Sunt convins că ne-au trimis și la Procuratură și la DNA, că ăsta e sistemul lor. Au cerut la Ministerul Cercetării o metodologie de inventariere a reactivilor, dar nu există așa ceva. Ne-au reproșat că am folosit reactivii rămași dintr-un proiect de cercetare la alt proiect de cercetare, au zis că e deturnare de fonduri. E absurd”, ne-a mai precizat prof.dr.Virgil Păunescu.

PNRR, fără bani pentru cercetare

Vicepreședintele Academiei de Științe Medicale ne spune că ar fi trebuit prevăzuți bani în PNRR pentru cercetare-dezvoltare, așa cum au făcut toate țările din UE. ”Riscul este ca Uniunea Europeană să accepte până la urmă orice prostie de proiect al României numai să dea drumul la plan, că nu pot sta toate țările după noi. S-a pornit rău de tot, iar lipsa de dezbatere a agravat și mai mult situația. Principala problemă este că ei nu lămuresc ce înseamnă reziliență și pică într-o capcană. Ei vor să facă spitale și autostrăzi din banii ăștia. Dacă te uiți la ce au propus celelalte țări europene observi că acele lucruri duc la un salt înainte. Singurul lucru care te duce spre progres este reprezentat de cercetare, dezvoltare, producție competitivă. Este vorba despre saltul înainte, nu-i vorba de a băga gaz metan la țară, care, peste 10 ani, va fi interzis, că e poluant”, a mai afirmat prof.dr.Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.