AcasăCORONAVIRUSProf.dr.Virgil Păunescu: ”Dacă nu lua anticorpi monoclonali, Trump ar fi murit”

Prof.dr.Virgil Păunescu: ”Dacă nu lua anticorpi monoclonali, Trump ar fi murit”

Victoria lui Donald Trump. S-a întors pe Facebook şi YouTube, la 2 ani distanţă de la asaltul asupra Capitoliului

Anticorpii monoclonali sunt cel mai bun antiviral pe care îl avem la ora actuală, ne spune prof. dr. Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale. Acesta arată că medicamentul i-a salvat viața fostului președinte american, Donald Trump, care făcuse pneumonie cu noul coronavirus. Tratamentul însă nu a fost achiziționat de autoritățile române, decât în cantități infime.

Tratamentul luat de Trump în urmă cu un an i-a salvat, efectiv, viața. Fără anticorpii monoclonali, având în vedere și vârsta înaintată și încărcătura virală, Donald Trump și-ar fi pierdut viața, ne spune prof.dr. Virgil Păunescu. ”Trump ar fi murit dacă nu lua anticorpi monoclonali și dacă nu avea norocul ca anticorpii monoclonali de la Regeneron să fie în studii clinice. Gândiți-vă că Donald Trump nu s-a protejat, a luat o doză mare de virus, a anunțat Casa Albă că președintele are Covid, după care că are pneumonie. La vârsta lui o pneumonie cu coronavirus și cu febră era fatală. Și de urgență l-au dus la spital, i-au dat anticorpi monoclonali și, după două zile, era în campanie electorală. Sigur i-au mai dat, pe lângă anticorpii monoclonali, și doze mari de cortizon și antibiotice, pentru că deja făcuse pneumonie”, ne-a declarat prof. dr. Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale. Acesta ne mai spue că Remdesivirul, pe lângă faptul că este foarte scump, este oarecum util doar în faze ușoare, nu în forme grave, cum este administrat pri protocol, ceea ce este contraindicat total. ”Remdesivirul este aproape la fel de scump ca și anticorpii monoclonali. Dar anticorpii monoclonali au două avantaje. Unul este că dacă iei tratamentul după ce ai ieșit pozitiv la Covid nu mori, iar al doilea este că te și imunizezi natural. Anticorpii monoclonali sunt utili în primele 7-10 zile cât ai virusul, că după aia virusul dispare și rămâi cu complicațiile. Medicul de familie ar trebui să-și anunțe pacienții care au comorbidități și apoi să fie trimiși să facă tratament cu anticorpi monoclonali”, ne-a mai precizat vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, prof. dr.Virgil Păunescu.

Tratamentul este pe piață din februarie

Anticorpii monoclonali au fost aprobați de Agenția Europeană a Medicamentului încă din februarie anul acesta, însă Guvernul României nu a achiziționat medicamentul până la începutul lunii noiembrie, după ce Italia și Serbia ne-au donat circa 10.000 de doze. Astfel, în data de 2 noiembrie, Ministerul Sănăății anunța cumpărarea primelor 7.500 de doze, care puteau vindeca 3.750 de pacienți. Dozele au fost împărțite și distribuite către 147 de spitale. Repartiția dozelor de anticorpi monoclonali salvatoare de vieți a fost făcută după criterii absolut necunoscute, care nu au ținut cont nici de rata de infectare la nivel de județ, nici de numărul populației și nici de mortalitate. Astfel, cele mai multe doze au fost date Bucureștiului, 2.170, județului Timiș, 488, și județului Iași, 348. La polul opus se află județul Prahova, care se află pe locul trei la numărul de locuitori, după București și Iași, și care a primit doar 150 de doze, pentru 75 de pacienți. Cazul județului Prahova este unul foarte dramatic, acesta având, pe lângă o rată de infectare de 11,64 la mia de locuitori, și un nivel al deceselor extrem de ridicat. Pe ultimele locuri la repartiția dozelor de anticorpi monoclonali s-au situat județele Călărași – 22 doze, Tulcea -26, Vrancea -40 și Mehedinți -50 de doze.

Spitalele, inundate cu Remdesivir

Ministerul Sănătății continuă să aducă cantități uriașe de Remdesivir, chiar dacă medicii au semnalat că eficiența acestui antiviral lasă de dorit. În schimb, tocilizumabul, un medicament vital pentru cazurile grave, a fost adus în cantități insuficiente. Astfel, în 5 noiembrie au fost trimise câtre spitalele din țară 110 doze de tocilizumab, iar în 9 noiembrie alte 1.500 de doze, total insuficiente față de numărul de cazuri grave care necesită acest tratament.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.209 afisari

2 COMENTARII

  1. Din pacate in Romania in acest regim execrabil iohanis scapa cine poate , adica in general scapa cei care au agonisit (si continua) prin ‘diverse mijloace” sume importatante de bani care iti deschide orice usa !!! Fiind vorba de sanatate, in Romania sistemul sanitar si farmaceutic, in general si in special cel privat a devenit un comert de specula ce are la baza profitul si nicidecum omul si sanatatea lui !!!!

  2. De cand s a intamplat cu trump astia putesu sa faca la fel dar sacii negrii sunt mai ieftini si fac si economie la pensii ca doar catu cand a taiat bani din bugetul lot nu stia ce face!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger