AcasăCORONAVIRUSProf.dr. Păunescu:” Manipularea genetică pune în pericol întreaga specie”

Prof.dr. Păunescu:” Manipularea genetică pune în pericol întreaga specie”

Principiul folosit la producerea vaccinului anti-Covid cu ARN mesager poate folosit la orice, ne spune prof.dr.Virgil Păunescu, care arată că acesta este motivul discuțiilor despre posibilitatea ca virusul să fi fost produs în laborator. Prof.dr. Păunescu avertizează și asupra pericolului dezvoltării manipulării genetice, care poate duce la dispariția speciilor.

Principiul de funcționare a vaccinului anti-Covid ARN mesager este unul extrem de tehnologizat, ne spune prof.dr.Virgil Păunescu, care înclină să creadă că nu ar fi unul periculos. În schimb, tehnologia care a permis modificarea ARN mesager ar putea fi folosită în orice scop. ”ARN-ul transportă informația de la nucleu în celulă și în baza acestei informații celula începe și sintetizează o proteină într-un anumit fel. În cazul ăsta ei au luat regiunea din program, din ARN, care codifică acele coronițe și au produs un ARN care codifică acea coroniță și acel ARN prelucrat. ARN-ul mesager nu este stabil, iar o echipă de cercetători, după 10 ani, a reușit să-l modifice și să-l facă mai stabil fără să-i strice informația. Organismul se apără de aceste informații genetice care circulă libere. Marea descoperire este că au găsit o formulă prin care au modificat acest ARN mesager în așa fel încât el să fie mult mai rezistent la atacurile enzimelor din celule sau din organism, pentru că organismul nu permite ARN-ului să supraviețuiască decât foarte, foarte puțin și informația genetică este distrusă rapid în organism, ca să nu interfereze cu informația genetică proprie. ARN-ul mesager din vaccin este injectat intramuscular și începe să producă proteine de tip spike, este ca și un calculator în care bagi un virus. Acest ARN are câteva secvențe care păcălesc celula să producă ceea ce codifică el, după noul program. Nu avem dovezi că ar fi periculos și aș fi tentat să spun că nu este, dar și ei spun în prospect că nu au destule date, încă mai trebuie făcute observații. Dar pe principiul acesta s-ar putea introduce orice, de aceea se și discută povestea asta, dacă virusul Covid o fi sau nu o fi făcut în laborator, e aceeași problemă”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen.

Risc de extincție

Poate cea mai mare amenințare la ora actuală este descoperirea sistemului CRISPR, o tehnologie de manipulare genetică revoluționară, dar care poate duce în orice moment la dispariția speciilor. ”Cu aceste manipulări genetice, care sunt disponibile pe piață de cel puțin 30 de ani, se pot face viruși, se pot modifica celule umane. Ați văzut acum cu sistemul CRISPR că au modificat embrioni umani, cel puțin în China, care aveau diverse probleme sau boli genetice. Ca și în cazul energiei nucleare, poți face bombe sau poți produce energie, sunt dezbateri etice la ora actuală foarte intense, mai ales de când s-a descoperit sistemul CRISPR, cu care poți modifica foarte, foarte ușor celulele umane. Așa de ușor le poți modifica încât poți face să dispară o specie întreagă. Manipularea genetică a ajuns într-un asemenea stadiu încât poți să pui în pericol o întreagă specie. Ei se gândeau să facă un astfel de experiment să dispară țânțarii din Africa, să nu mai fie malarie. Vor să elibereze țânțari modificați genetic, care sunt masculi infertili, și, după două-trei generații, să dispară țânțarii. Undeva în Australia, Noua Zeelandă era o problemă că s-au înmulțit foarte mult șobolanii aduși din Europa și distrug fauna locală, care nu este adaptată să se apere. Și discută acum manipularea genetică a șobolanilor masculi pentru dispariția lor. Tehnologia este interzisă la oameni, dar ea este atât de ușor accesibilă și atât de ușor de cumpărat de pe internet încât o poate face și un elev de liceu. Asta pune probleme foarte, foarte mari”, ne-a mai precizat prof.dr.Virgil Păunescu.

Generația a doua de vaccinuri, mai reușită

La fel ca în cazul oricărui vaccin aflat la început, a doua generație produsă este mult mai reușită, ne spune prof.dr.Virgil Păunescu. ”Am primit din Germania un material că Universitatea Tubingen lucrează și este în fază de testare pe oameni la un vaccin anti-Covid, care nu folosește tehnologia noastră, dar care are același rezultat, limfocitele T, adică imunitatea celulară. Era de bun simț că limfocitele T sunt cele care dau imunitate de lungă durată. Vor obține ceea ce noi numim generația a doua de vaccinuri, care va fi mai bună. Soluția imunității cu anticorpi a fost soluția rapidă a companiilor, presate să scoată un vaccin. Deși este posibil să fi mers în acea direcție pentru că ori aveau tehnologiile puse la punct ori au crezut că anticorpii sunt soluția. Noi am avut noroc. Tehnologia noastră, folosită în cancere, mergea pe imunitatea celulară, cu limfocitele T. Încă avem nevoie de bani pentru a finaliza vaccinul, iar eu sunt convins că vaccinul românesc va funcționa. Eu sunt cea mai bună dovadă că vaccinul funcționează, nu m-am îmbolnăvit, deși am avut persoane în familie care au luat virusul și una dintre ele a fost destul de grav. De pandemie nu scăpăm doi-trei ani de acum încolo și, teoretic, avem timp să scoatem vaccinul dacă vom fi sprijiniți”, a afirmat prof.dr.Virgil Păunescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.