AcasăCORONAVIRUSProblema rapelului: la ce ar duce întârzierea celei de-a doua doze de...

Problema rapelului: la ce ar duce întârzierea celei de-a doua doze de vaccin

Mărirea decalajului între cele două doze de vaccin Covid-19 în rândul persoanelor sub 65 de ani ani ar putea micșora numărul deceselor cauzate de virus, însă numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții, potrivit unui studiu  realizat de o echipă din SUA și Marea Britanie.

Cercetarea a folosit un model de simulare bazat pe un eșantion „din lumea reală” de 100.000 de adulți americani și a prezentat o serie de scenarii pentru a prognoza interacțiuni potențial infecțioase în condiții diferite.

Acestea au inclus nivele variabile ale eficacității vaccinului, ratele de imunizare și presupuneri cu privire la faptul dacă vaccinul previne transmiterea și simptomele obișnuite sau previne doar simptomele grave, inclusiv moartea, notează BBC.

„Rezultatele sugerează că, în condiții specifice, se poate realiza o scădere a mortalității cumulative, a infecțiilor și a internărilor în spital atunci când a doua doză de vaccin este întârziată”, au scris cercetătorii, conduși de Thomas Kingsley de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Condițiile specifice includ administrarea unui vaccin cu o eficacitate cu o doză de cel puțin 80% și cu rate de imunizare zilnice cuprinse între 0,1% și 0,3% dintr-o populație – dar dacă sunt îndeplinite, o strategie întârziată pentru a doua doză ar putea preveni între 26 și 47 de decese la 100.000 de persoane comparativ cu programul obișnuit.

Datele cheie privind răspunsurile imune generate de diferitele combinații de scheme de dozare mixte sau regulate sunt de așteptat să fie raportate în lunile următoare, potrivit  lui Matthew Snape, profesor la Universitatea Oxford care conduce studiul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
271 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger