AcasăCORONAVIRUSPrimul caz documentat de reinfectare cu noul COVID-19! Oamenii de știință arată...

Primul caz documentat de reinfectare cu noul COVID-19! Oamenii de știință arată cum a fost posibil așa ceva

Primul caz documentat de reinfectare cu noul COVID-19! Oamenii de știință arată cum a fost posibil așa ceva

Un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Hong Kong, este primul caz documentat de reinfetare cu SARS-CoV-2, potrivit cercetătorilor de la universitatea din același oraș.

Un bărbat din Hong Kong, care inițial a fost infectat cu coronavirus în martie și s-a vindecat în totalitate, a contractat din nou boala la aproape 4 luni și jumătate de la prima infectare, după ce călătorise în străinătate, au raportat pe 24 august cercetătorii.

Studiul, care nu a fost publicat încă, a fost realizat de o echipă de specialiști de la Universitatea din Hong Kong și este „primul caz documentat din lume” al unui pacient care a fost decșlarat vindecat de COVID-19 și ulterior a contractat din nou virusul. Cercetătorii au secvențiat genomul primei infecții și cel de la a doua infectare pentru a arăta că tulpinile de virus erau diferite, ceea ce arată că a contractat din nou infecția, relatează Washington Post.

Un bărbat din Hong Kong, primul caz documentat de reinfectare cu noul COVID-19

Descoperirile au implicații potențiale pentru utilizarea vaccinului, precum și politicile bazate pe conceptul de imunitate a efectivelor care presupun că cei care sunt vindecați nu prea s-ar putea reinfecta. Deși au existat multe rapoarte despre reinfectare, până în prezent, acestea nu au fost confirmate și frecvența reinfectării rămâne încă necunoscută.

Faptul că bărbatul nu a avut simptome a doua oară sugerează că sistemul său imunitar l-a protejat în fața bolii, deși nu a oprit reinfectarea.

Autorul studiului, Kwok-Yung Yuen, și colegii săi sugerează în lucrarea lor că imunitatea efectivelor este puțin probabil să fie singura care să elimine COVID-19 și că un potențial vaccin anticoronavirus nu poate oferi imunitate pe toată durata bolii.

Dar unii imunologi au subliniat că acest caz nu a fost o surpriză și au oferit o interpretare mai pozitivă a rezultatelor.

Un vaccin anticoronavirus nu ar declanța imunitate „pe viață”

„Acesta este un exemplu ca la carte despre modul în care ar trebui să funcționeze imunitatea”, a arătat luni Akiko Iwasaki, expert în imunologie la Universitatea Yale, referindu-se la lipsa simptomelor bărbatului.

Iwasaki a declarat, de asemenea, că cercetarea nu are „niciun impact” asupra succesului unui potențial vaccin împotriva coronavirusului.

„Vaccinurile pot provoca un nivel de imunitate mult mai ridicat la o persoană care poate bloca reinfectarea, sau cel puțin o poate limita la un nivel necontagios”, a mai precizat specialistul.

Studiul a fost acceptat luni de jurnalul Clinic de Boli Infecțioase și este probabil să fie publicat online marți, 25 august, a declarat Lili Kadets, o purtătoare de cuvânt a jurnalului medical.

A fost „revizuit și acceptat” de Robert T. Schooley, un expert în boli infecțioase de la Universitatea California din San Diego, și redactorul șef al jurnalului în ceea ce Kadets a numit un „proces de revizuire rapidă” utilizat pentru unele studii referitoare la COVID-19 datorită importanței lor în aceste vremuri.

Bărbatul din Hong Kong al cărui caz a fost studiat, un lucrător IT în vârstă de 33 de ani, cu un istoric de sănătate raportat, a fost testat pentru prima dată pozitiv pentru coronavirus la sfârșitul lunii martie. Simptomele sale includeau febră și tuse și a fost trimis la spital, în conformitate cu măsurile impuse de autorități.

Bărbatul de 33 de ani, infectate de două ori cu SARS-CoV-2 în doar câteva luni

Bărbatul a fost externat la jumătatea lunii aprilie după ce testele au arătat rezulte negative la infecție și nu a mai prezentat simptome. Însă, după ce a vizitat Spania în august și s-a întors în Hong Kong via Marea Britanie, a fost testat din nou pozitiv, deși era asimptomatic.

La început, medicii au crezut că ar putea fi un purtător persistent al virusului, scriu autorii studiului, dar au secvențiat genomul primei și celei de-a doua infecții pentru a arăta că diferitele tulpini ale virusului indică faptul că fusese reinfectat.

Reinfectarea bărbatului poate sugera că nivelul imunității după o infecție poate fi mai mic decât se credea sau poate scădea în timp sau poate oferi protecție imună parțială.

Lucrarea descrie că, deși pacientul nu avea anticorpi detectabili la momentul celei de-a doua infecții, el i-a dezvoltat ulterior – un semn pe care Iwasaki l-a considerat „încurajator”.

Studiile referitoare la anticorpi după infectare cu noul coronavirus au ajuns la concluzii diferite despre nivelul imunității care poate fi așteptat luni mai târziu. Experții au remarcat că în cazul răcelii comună, o altă boală cauzată de un coronavirus, oamenii sunt adesea reinfectați în fiecare sezon.

A doua reinfectare, asimptomatică

„Ceea ce învățăm din acest nou raport de caz este faptul că SARS-CoV-2 poate persista în populația globală, similar cu alte coronavirusuri umane asociate, chiar dacă pacienții au un anumit grad de imunitate dobândită”, a explicat într-un interviu Robert Glatter, doctor la Lenox Hill Hospital din New York.

„Singura abordare sigură și practică pentru realizarea imunității efectivelor este prin vaccinare”, a punctat acesta, deși chiar și imunizările ar putea să nu ofere protecție pe tot parcursul vieții.

De asemenea, Glatter a explicat faptul că sunt necesare mai multe studii pentru a „evalua spectrul bolii – și gradul de imunitate obținut – ca urmare a reinfectării” cu virusul. Va fi esențial să ne dăm seama la ce scară poate avea loc reinfectarea și dacă reinfectăriile ulterioare prezintă același riscuri pentru pacienți la fel ca primele.

„De reținut este că un vaccin, oricât de nou sau sofisticat, nu poate fi capabil să ofere imunitate pe viață împotriva COVID-19. Acest lucru este în conformitate cu alte coronavirusuri sezoniere”, a mai explicat specialistull, adăugând că vaccinurile ar putea fi administrate de două ori pe an pentru a suplimenta imunitatea naturală.

Autorii studiului din Hong Kong recomandă ca cei care au fost declarați vindecați de COVID-19 să continue să respecte măsurile de protecție și de siguranță, precum purtarea măștii și distanțarea fizică.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger