AcasăCORONAVIRUSPrima zi fără stare de alertă în România. Ce măsuri de relaxare...

Prima zi fără stare de alertă în România. Ce măsuri de relaxare se aplică și ce recomandă MS

Prima zi fără stare de alertă în România. Ce măsuri de relaxare se aplică și ce recomandă MS

A treia zi a aceste săptămâni e prima fără stare de alertă în România, după aproape doi ani în care au fost impuse restricții, în contextul COVID.

Începând cu 9 martie, de la ora 00.00, și-a încetat aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Ce înseamnă acest lucru? Că se va renunța la restricții. Încă de marți, 8 martie, Ministerul de Interne a anunțat că „astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu: obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc).

Totodată, s-a aflat de la MAI că punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel:

– La frontiera româno-ungară: Carei – județul Satu – Mare

– La frontiera româno-bulgară : Lipnița, Dobromir – județul Constanța.

De asemenea, dintr-un comunicat al Ministerului de Interne s-a amintit faptul că documentele – cum ar fi cartea de identitate ori permisul de conducere – a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea acestei măsuri, respectiv a stării de alertă.

Recomandări de la MS

Și tot marți, în ajunul expirării stării de alertă, Ministerul Sănătății a transmis o serie de RECOMANDĂRI, destinate protecției împotriva COVID-19.

Iată cum sună acestea:

„üPurtați masca de protecție în: spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli și universități.
üEvitați spațiile aglomerate, închise și deschise!
üSpălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială!
üMijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!
üDacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului!”

Anunțul făcut de Rafila cu privire la utilizarea măștii

De altfel, ministrul Alexandru Rafila anunțase în 8 martie, în fața presei, cu referire la măsurile la care se renunță, că „în primul rând, utilizarea măștii – atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi necesară sau nu va mai fi obligatorie (…) ea este necesară, (…) dar nu va mai fi obligatorie”.

„Nu vor exista limite privind accesul în diversele spații publice, fie că discutăm de spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice. Nu vor mai exista limite în privința orarului. Iar la nivelul legislației care reglementează călătoriile, acel certificat PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID”, a mai precizat oficialul guvernamental aflat în fruntea MS.

318 afisari

5 COMENTARII

  1. Eu asa m-am obisnuit cu masca ca bou 🐂 cu drumu lung…
    Deci eu pana la vara nu îmi mai dau jos masca. Imi tine si mucii si de frig si nu imi intra nici mustele in gura asa ca…

  2. & Bă, nici nu e virus, e Nicolae Craușescu, bântuie, tovarășa Elena nici nu s-a băgat că a zis că vă mai așteaptă, ?

  3. & Corectură ,
    „tovarășul Nicolae Ceaușescu” că apărus scris „Nicolae Craușescu” , ?

  4. & Ca ză zicem așa, pe modalități de gândire și ideile politice de pe la actuali politicieni și uneori chiar și de pe la foști politicieni și lideri, e un fel de ”reglare , regulare și regularizare de conturi, cu comuniștii”, probabil că și de la o continuare firească a acivităților de la programele economice ale celor 3 R , „Recuperare, Recondiționare, Refolosire” ,?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger