AcasăCORONAVIRUSPrima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului Pfizer

Prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului Pfizer

Prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului Pfizer/BioNTech (sursa foto: Ministerul Sănătăţii - România/Facebook)

Marea Britanie devine prima țară din lume care a dat undă verde folosirii pe scară largă a vaccinului antiCovid dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

Conform BBC, MHRA, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Asistenței Medicale, susține că injecția, care oferă protecție până la 95% împotriva COVID-19, este sigură pentru a fi distribuită.

Ca urmare a acestui pas, procesul de imunizare ar putea începe, în decurs de doar câteva zile, în cazul persoanelor din grupurile considerate a fi cu prioritate ridicată.

Statul britanic a comandat deja 40 de milioane de doze, care ar ajunge pentru vaccinarea a 20 de milioane de persoane, iar primele unități ar urma să ajungă în curând în Marea Britanie.

Anunț de la Guvern

Decizia anunțată miercuri vine pe fondul discuțiilor și a ședințelor avute în România, inclusiv la Cotroceni, cu privire la campania de vaccinare antiCovid.

De altfel, în ședința din 27 noiembrie a Executivului a fost adoptată hotărârea de guvern privind strategia de vaccinare antiCovid a populației. ”Suntem cu toții implicați în acest moment alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene în pregătirea campaniei de vaccinare a populației împotriva virusului SARS-CoV-2”, spunea șeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după ședința de Guvern de săptămâna trecută.

Grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2

”Potrivit acestei strategii de vaccinare, adoptată de Guvernul Orban, au fost stabilite grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 în felul următor. Principalele categorii de personal care vor fi vaccinate împotriva SARS-CoV-2 sunt următoarele: personalul din domeniul sănătății, personalul din centrele rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecțiilor cu SARS-CoV-2 și personalul din alte domenii cheie, esențiale pentru buna funcționare a societății.

Aceste grupurile prioritare sunt cele care vor trebui vaccinate în prima etapă, urmând ca, odată epuizată această etapă, vaccinarea să fie disponibilă pentru toată populația, în vederea asigurării imunității colective împotriva virusului SARS-CoV-2. Estimarea este că, în prezent, 70% din totalul populației ar putea fi implicată în această campanie de vaccinare. Este o campanie de vaccinare gratuită și voluntară, trebuie să precizăm acest lucru, că succesul acestei campanii de vaccinare depinde foarte mult de voința populației, de conformarea cetățenilor la această campanie”, mai precizase Dancă.

author avatar
Andrei Coman