AcasăCORONAVIRUSPrefectul Capitalei, anunț în ziua în care rata de incidență a trecut...

Prefectul Capitalei, anunț în ziua în care rata de incidență a trecut de 12 la mie: ”Așteptăm din partea ISMB…”

Prefectul Capitalei, anunț în ziua în care rata de incidență a trecut de 12 la mie: ”Așteptăm din partea ISMB...” (sursa foto: Instituția Prefectului Municipiului București/Facebook)

E tot mai mare îngrijorarea în rândul locuitorilor Capitalei, cu privire la situația generată de noul coronavirus. Iar pe fondul noii creșteri constatate la nivelul ratei de incidență la nivelul Bucureștiului, vineri fiind anunțat faptul că valoarea a depășit pragul de 12 la mia de locuitori, nu sunt deloc puțini elevii, dar și părinții și cadrele didactice care stau cu ochii pe anunțurile venite de la autorități, cu privire la școli.

În tot acest context, s-au aflat precizări de la noul prefect al Capitalei, Georgiana-Alexandra Vacaru. ”Având în vedere valoare de 12,24, deocamdată nu se pune în discuție adoptarea de noi restricții, potrivit cadrului normativ actual”, a declarat Vacaru, într-o intervenție telefonică în direct la postul B1 TV.

Ce se așteaptă de la ISMB

Totodată, oficialul a anunțat că se așteaptă informații din direcția Inspectoratului Școlar al Municipiului București, referitor la intrarea în online a școlilor. Și că urmează să fie convocată o nouă ședință extraordinară a Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.

”Cu toate acestea, vom aștepta o propunere de analiză de risc de la DSP și vom discuta în cadrul Comitetului (CMBSU-n.n). Oricum, așteptăm din partea ISMB-ului, cu privire la intrarea în online a școlilor, pentru astăzi propuneri și vom convoca o ședință extraordinară a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență și în cursul acestei după-amieze sau mâine, având în vedere Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă vom convoca ședința extraordinară și raportat la propunerile care se vor face în cadrul Comitetului vom dispune eventual noi măsuri”, a mai precizat prefectul Capitalei.

CMBSU, întrunit joi în ședință extraordinară

O astfel de ședință extraordinară a Comitetului a avut loc și joi, 7 octombrie, în format on-line. La acea dată, conform informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică București, rata de incidență cumulată la nivelul Capitalei era sub pragul de 12, mai exact de 11.49.

Ulterior, din direcția Prefecturii Capitalei s-au anunțat, între altele, următoarele aspecte, referitor la purtarea măștii de protecție:

”Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în ședință extraordinară, prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronice, constată că la nivelul Municipiului București rata de incidență cumulată la 14 zile, în data de 07.10.2021, ora 10.03 este de 11,49/1000 de locuitori fapt pentru care, începând cu data de 08.10.2021 ora 00:00 se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.

* În spațiile publice închise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situații:
– angajatul care este singur în birou;
– persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii;
– persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante;
– prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 m între persoane;
– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

* În spațiile publice deschise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situații:
– desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc;
– persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii/medicul curant;
– persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante;
– copiii cu nevoi speciale, în urma evaluării riscului de către medicul curant;
– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.”