AcasăCORONAVIRUSPoți să faci COVID-19 de două ori? Ce spun experții

Poți să faci COVID-19 de două ori? Ce spun experții

Covid-19

Incertitudinea cu privire la câtă protecție oferă anticorpii după ce ai avut Covid-19 este mare. În timp ce experții în imunologie subliniază că șansele ca acestea să fie foarte puțin probabile, există cercetători care spun că acest lucru nu este imposibil.

În cazul multor boli infecțioase, imunitatea obținută e pe viață, în cazul altora, aceasta dispare în mai puțin de un an, potrivit CNN. COVID-19 este o boală prea nouă pentru a ști în ce categorie se încadrează, dar tot mai desele cazuri de posibile reinfectări sunt îngrijorătoare.

Prin martie-aprilie, Coreea de Sud anunța că există persoane care fuseseră declarate vindecate și au devenit din nou pozitive. S-a spus că e mai degrabă vorba de nivelul de sensibilitate al testelor și de o reactivare a virusului care nu dispăruse.

Mai este cazul unei asistente medicale din Sibiu, care a făcut o formă ușoară a bolii în aprilie, a fost declarată vindecată, dar COVID-19 a revenit în iunie și a răpus-o pe 12 iulie. Sau al unei paciente din America, testată pozitiv pentru a doua oară în iulie, la trei luni de la prima infecție.

Luna trecută și un medic din Israel s-a reinfectat, la trei luni după ce păruse că a scăpat de virus. Sunt toate aceste cazuri semne că imunitatea la COVID-19 nu durează mult sau că boala poate rămâne ascunsă mult timp în organism? Răspunsul este că nu știm încă.

Ce știm despre Covid-19?

COVID-19 a apărut în decembrie anul trecut și s-a răspândit în lume din februarie-martie. Este pur și simplu prea devreme ca să avem date concrete despre imunitatea pe termen lung.

Pe de altă parte, The Times scria luna trecută că oamenii de știință din China au descoperit încă din 2013 urmele unui virus asemănător cu cel care provoacă Covid-19. Totul ar fi pornit de la o mină din sud-vestul Chinei, infestată cu lilieci și șobolani. Șase mineri de aici s-au îmbolnăvit grav, în 2012. Ei au manifestat febră, tuse și pneumonie. Trei dintre ei au murit. În urma analizelor de anticorpi, la patru dintre cei șase a fost semnalată prezența unui coronavirus. Ceilalți doi au încetat din viață înainte să fie testați.

Organizația Mondială a Sănătății spunea însă în aprilie că prezența anticorpilor nu garantează că nu e posibilă reinfectarea, remarcând și faptul că cantitatea de anticorpi din corpul unei persoane care a fost infectată scade în timp și pare a depinde de cât de dificilă a fost boala.

Celulele T ar putea avea un rol important. Acestea sunt limfocite produse de organism care au roluri multiple, de la a ataca și distruge celulele infectate de virusuri, oprind astfel multiplicarea, până la a ține minte un anumit tip de agent patogen și a organiza apărarea în cazul reapariției acestuia.

author avatar
Andreea Vlad
109 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger