Vina pentru aruncarea morților dezbrăcați în saci nu aparține pompelor funebre, ci chiar angajaților din spitale. Mai mult, ordinul fostului ministru Nelu Tătaru nu prevede interdicția îmbrăcării pacienților decedați cu Covid în spitale, ci doar în cazul în care se efectuează autopsia.
Să-l ambuschezi așa pe actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și să-l acuzi că nu a modificat aberațiile celuilalt ministru, în condițiile în care nimeni nu s-a sesizat până la începutul acestui an, mi se pare puțin nedrept. Pentru că, ne place sau nu, vina nu poate fi al lui Voiculescu. Și poate nici al lui Nelu Tătaru, decât parțial. Pentru că în Ordinul din aprilie 2020 , care stabilește protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus, nu scrie nicăieri că în spitale morții trebuie băgați dezbrăcați în saci, ci doar în cazurile rare în care se efectuează autopsia.
”Cadavrele contaminate ca urmare a infecției Covid-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”, se arată în ordin. La capitolul măsuri care privesc transportul decedatului din secția de spital către morgă ordinul precizează că nu se efectuează îmbălsămare a cadavrului persoanei decedate ca urmare a infecției Covid-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice. ”Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale sau anatomiei patologice, respectiv a procedurilor de identificare. Personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil”, se specifică în ordinul ministrului Sănătății din aprilie 2020.
”Noi luăm doar sacii și îi punem în sicrie”
Reprezentanții firmelor de pompe funebre susțin că ei, când se duc să ridice morții de la morga spitalului, iau, de fapt, niște saci, pe care îi pun în sicriu. ”Morții sunt deja dezbrăcați în saci, iar sarcina noastră este să-i așezăm în sicrie. Angajații spitalelor îi pun dezbrăcați în saci, direct din salon. După ce a pacientul a decedat, aceștia au obligația să pulverizeze substanțele biocide pe el și să astupe orificiile. Tot angajații spitalului sunt cei care se ocupă de identificarea decedatului de către familie. Apoi noi trebuie să pulverizăm pe sac cu produse biocide, să închidem sicriul, să dezinfectăm sicriul și să transportăm decedatul direct la groapă, unde se ține și slujba religioasă. În cazul în care bolnavii Covid au murit acasă, că au fost destui care au refuzat să se ducă în spital, atunci îi puneam în saci așa cum erau îmbrăcați în momentul decesului”, ne-a declarat Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare Române.
Spitalele ar trebui să-i îmbrace
Reprezentanții firmelor de servicii funerare spun că cei din spitale ar trebui să se ocupe de problema îmbrăcării celor decedați de Covid. ”Nu s-a făcut niciun studiu până acum care să-mi dea încrederea că pot îmbrăca un decedat Covid fără riscul de a mă infecta. Încercăm să facem lucrurile frumos pentru Biserică, dar Biserica se pune în situația noastră, a pompelor funebre, că noi trebuie să riscăm totul ca să rezolvăm această problemă? Dacă se va lua decizia că noi trebuie să îi îmbrăcăm, cu siguranță că vor crește și costurile noastre, cu cel puțin 400 de lei, pentru că trebuie să schimbăm trei rânduri de costume de protecție. Dar cei mai mulți dintre administratorii de firme funerare nu sunt de acord cu pasarea către noi a acestei responsabilități și s-ar putea să ne oprim și noi activitatea, în semn de protest, și să vedem ce-o să facă Guvernul. Am cumpărat măști cu 65 de lei bucata, că sunt FPP3, dar pe noi nu ne înțelege nimeni. Oricum s-au scumpit serviciile firmelor de pompe funebre, tocmai din cauza obligativității de a achiziționa echipamente de protecție și dezinfectante. Tariful a crescut cu 600-700 de lei într-un an și s-a ajuns la costuri de minim 4.500-5.000 de lei o înmormântare, în afară de preot”, ne-a mai precizat președintele Asociației Funerare Române, Sebastian Cocoș.