AcasăCORONAVIRUSPoliţiştii se "înarmează" înainte să te oprească pe stradă. De ce va...

Poliţiştii se „înarmează” înainte să te oprească pe stradă. De ce va cheltui MAI o grămadă de bani?

politia MAI covidPoliţiştii se "înarmează" înainte să te oprească pe stradă. De ce va cheltui MAI o grămadă de bani?

Agenţii din stradă se pregătesc temeinic pentru verificările ce vor avea loc în perioada următoare, în privinţa certificatelor verzi de vaccinare. Acum, în ceasul al 11-lea, poliţiştii şi-au dat seama că se vor face de râs. De ce? Pentru că n-au „sculele” necesare să te verifice dacă te-ai vaccinat sau nu.

Polițiștii ridică două probleme: una legată de faptul că ei nu le pot citi, pentru că nu au telefoane sau tablete de serviciu și a doua este legată de faptul că personalul din Horeca nu-și poate da seama dacă documentul prezentat este chiar al persoanei respective.

Vor achiziţiona tablete și telefoane

Poliția România a demarat proceduri pentru achiziționarea de tablete și telefoane mobile performante pentru polițiștii care au atribuții de verificare și control.

În acest moment, polițiștii nu pot verifica și nu pot da amenzi pentru că nu au acele telefoane Android pe care să descarce aplicația STS de validare. Astfel, aceștia vor primi dispozitive performante pe care să poată descărca aplicația și cu care să poată verifica certificatele verzi.

De mai bine de zece ani, Ministerul de Interne nu a dotat polițiștii cu telefoane sau tablete de serviciu cu sistem de operare Android care să permită scanarea diverselor documente ce conțin coduri QR, așa cum este cazul certificatelor de vaccinare.

Doar ofițerii cu funcții de conducere au fost beneficiarii unor dispozitive, pe care le foloseau, pentru a-și justifica funcțiile ocupate, în scopul filmării „fraierilor” din stradă, în timp ce desfășurau activități operative și interveneau la apelurile 112.

Imaginile surprinse erau transmise Centrului de Informare și Relații Publice, pentru ca MAI să se poată lăuda în presă cu rezultatele obținute de polițiști. Astfel, colegii noștri verifică certificatele verzi doar dacă vor de pe telefoanele personale”, anunță Cosmin Andreica, președintetele Sindicatului Europol.

Cine are nevoie de certificatul Covid?

Persoanele care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte organizatorului certificatul digital al UE care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală.

Aplicația „Check DCC” făcută de STS verifică codul QR al acestui certificat și este disponibilă în Google Play. Se descarcă de pe internet direct pe telefon sau tabletă și permite verificarea certificatului, fără ca datele să fie stocate.

author avatar
Andrei Ștefan
616 afisari
Zenville