AcasăCORONAVIRUSPolițiștii nu mai vor să verifice carantinații: ”Nu e treaba noastră!”

Polițiștii nu mai vor să verifice carantinații: ”Nu e treaba noastră!”

În semn de protest, polițiștii vor refuza să-i mai verifice pe carantinați

Verificarea carantinaților nu intră in fișa postului, susțin sindicaliștii de la Europol, care au anunțat că polițiștii se vor abține de la desfășurarea unor astfel de activități. Conducerea sindicatului acuză MAI că a instituit moda dispozițiilor verbale, care nu au valoarea unor acte administrative și care încalcă legea. Abținerea de la controlul celor peste 100.000 de carantinați și izolați este, de fapt, o formă de protest pentru neaplicarea Legii salarizării din 2017.

Carantinații pot circula liniștiți în afara caselor, pentru că polițiștii sunt deciși să nu îi mai verifice, în semn de protest față de refuzul Guvernului de a aplica Legea 153/2017. Verificarea persoanelor carantinate și izolate nu intră în fișa postului, astfel că polițiștii nu vor putea fi sancționați disciplinar.

”Decizia este fundamentată inclusiv pe prevederile Legii de organizare și funcționare a Poliției Române. În plus, în Statutul polițistului se spune foarte clar că șefii ierarhici răspund pentru legalitatea dispozițiilor pe care le emit. Iar cei de la conducerea MAI au transmis în videoconferință ca, în regim de urgență, până joi, 23 decembrie, ora 10 dimineața, să se raporteze câte persoane carantinate sau izolate au fost verificate. Avem deci o dispoziție verbală, transmisă într-o videoconferință, o dispoziție care ar fi trebuit să îmbrace o formă scrisă pentru că este un act administrativ, iar în preambulul acesteia să existe trimiteri cu privire la normele legale în vigoare care susțin această solicitare”, ne-a declarat Dănuț Saltelechi, vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Polițiștii vor întocmi rapoarte prin care își vor anunța șefii că se abțin de la executarea unei atribuții pe care nu o au în fișa postului, întrucât este ilegală, susțin sindicaliștii de la Europol, care arată că abținerea de la executarea unei sarcini nelegale nu este un motiv pentru declanșarea cercetării disciplinare.

Străzile, lăsate de izbeliște

Polițiștii atrag atenția că străzile au fost lăsate de izbeliște și că nu mai fac față infracțiunilor cu violență și furturilor pentru că trebuie să alerge după oameni care nu poartă măști sau care nu au certificate verzi asupra lor. Din martie 2020 până în prezent, MAI nu a reușit să elaboreze o procedură, deși sindicaliștii din sistem au tot interpelat ministerul cu privire la verificarea carantinaților. În ce context vor verifica o persoană carantinată, cu ce drept, care este temeiul legal al acestei activități, de câte ori trebuie verificată o persoană carantinată în cele 14 zile, sub ce formă trebuie verificată, telefonic, din mașină, în fața imobilului, prin prezentarea la ușă, dacă persoana nu răspunde la telefon sau la ușă ce trebuie făcut mai departe, sunt întrebările adresate MAI, dar rămase fără răspuns. ”Este o beznă totală la Ministerul Afacerilor Interne și s-a adoptat moda dispozițiilor verbale, astfel încât să nu se emită un act administrativ care să angreneze o răspundere disciplinară, civilă și penală. Vorbim despre sosirea românilor din diaspora, care vin să-și petreacă sărbătorile acasă, și care se adaugă celor care erau deja carantinați, ceea ce înseamnă că numărul aproape s-a triplat, ajungând la peste 100.000 de carantinați și izolați. Iar pe teren, efectiv, suntem doar 40.000 de polițiști în toată țara”, ne-a spus vicepreședintele Sindicatului Europol, Dănuț Saltelechi.

O patrulă la 11 comune

Marți seară, în județul Giurgiu se afla o sigură patrulă la 11 comune, care avea ca sarcini asigurarea ordinii publice și intervenția la evenimentele semnalate prin 112 și care ar fi trebuit ca, în schimbul de noapte, să verifice 80 de persoane carantinate, potrivit conducerii Sindicatului Polițiștilor Europol.

”Cei ce dispun astfel de măsuri în mod clar nu au reprezentarea realității din teren. Mai mult, tot marți seară, aceeași patrulă, formată din doi polițiști, a trebuit să intervină la un conflict și să încătușeze o persoană violentă. După descătușare, la sediul Poliției, persoana a sunat la 112 să reclame că a fost agresată fizic de polițiști, agresiunea constând în aplicarea cătușelor. Și atunci un lucrător de la Control intern s-a deplasat din timpul liber să-i facă polițistului dosar pentru purtare abuzivă. Pentru toate aceste verificări, patrula a fost scoasă efectiv din teren preț de trei ore. Când să asiguri liniște și ordinea publică în 11 comune, când să intervii la apelurile 112, care sunt în medie de cel puțin 7, și când să mai verifici și carantinații? Este imposibil”, ne-a mai precizat Dănuț Saltelechi, vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.039 afisari

12 COMENTARII

  1. Asta cu dosarul penal e prea mult spus, verificări trebuiesc efectuate indiferent de modul de sesizare.
    Rezultatul verificărilor este concretizat în niște concluzii care se supun spre aprobare șefului unități /subunități de poliție.
    Nici decum nu este lăsat la latitudinea celui de la Control Intern să hotărască el cu privire la cele constatate, legea spune clar despre sancțiuni, sesizarea parchetului etc
    Nu înțeleg , dar să ne explice și nouă care este baza legală prin care s-au transferat și alte atribuții în sarcina polițiștilor, daca acestea sunt trecute în fișa postului și apar că indicatori de activitate.
    Deasemenea remarca sindicalistului că cel de la CI de a veni din timpul liber este înafara subiectului deoarece, polițistul este in activitate 24/24 h conform jurământului depus.
    Chiar în timpul liber polițistul dacă vede o infracțiune în desfășurare sau ia la cunoștință de acte ilegale trebuie sa se sesizeze, să întocmească acte materiale, să le prezinte șefilor,sa sesizeze Parchetul.

    • Adica politistii trebuie chemati la job si in timpul liber dupa tine ca sa execute aberatiile unora ca arahat,iar strazile au ajuns nesigure din cauza asta! E bine dupa tine nu? propagandistule! neocomunist!

    • Bun, dar atunci de ce vrei sa îi tai pensia de serviciu? Pentru ca ar trebui sa fie la munca, așa cum vrei, 24 din 24?

  2. Este incredibil ce se intampla in tara noastra face fiecare ce vrea , cei din institutiile de forta si justitie, platiti prin legi speciale (facute pe sub masa ) cu salarii si pensii foarte mari fata de ceilalti cetateni , profitand de faptul ca au „la mana ” decidentii autoritatiilor de la toate nivelele , ca si in cazul de fata fac ce vor FARA CA CINEVA DIN CONDUCEREA STATULUI SA AIBA CURAJUL SA LE IMPUNA RESPECTAREA ATRIBUTIILOR SI A LEGILOR TARII SI ASTFEL IN CONSECINTA VICTIMA ESTE TOT CETATEANUL CARE ESTE LASAT IN VOIA SOARTEI !!!
    CUM ESTE POSIBIL CA PRESDINTELE TARII SA NU SPUNA SI SA NU IA NICI O MASURA INCLUSIV IN CALITATE DE SEF LA CSAT , IN CONDITIILE IN CARE NU VREA NIMENI SA RESPECTE LEGILE SI REGLEMENTARILE PRIVIND PROTECTIA CETATENILOR IMPOTRIVA COVIT , POARTA MASCA CINE VREA , IAR DUPA CUM SE SCRIE SI AICI, AU INTRAT IN TARA SUTE DE MII DE PERSOANE DIN DIASPORA DIN TARILE CU COD GALBEN SI ROSU SI NIMENI NU CONTROLEAZA CARANTINAREA ACESTORA IAR IN TERITORIU NU MAI STA NIMENI IN CARANTINA IAR CETATENII SUNT EXPUSI DIN NOU LA UN VAL MASIV DE INFECTARI CU ACEST VIRUS !!!!!

      • eu sunt vaccinat cu doza 2 in februarie si in octombrie am facut si doza 3. intre timp mi-am pierdut o matusa si doi prieteni din cauza acestui virus. inca o data barbule prin limbaj si atitudine confirmi ca esti un frustrat penibil. e dreptul tau sa nu te vaccinezi dar asta nu inseamna sa i jignesti pe cei care au facut o. daca ar exista o limita maxim legala la prostie, ai fi un infractor stralucit. ai ceva cu toata lumea, te pricepi la ABSOLUT orice, si de fapt esti un boschetar

        • Bă dacă ție îți este frică că crăpi este problema ta,îmi pare rău pentru persoanele dragi ție că au pierdut lupta cu boala dar sincer nu cred că Covid ucide fără să ai și alte afecțiuni cronice, într-un final toți murim dar asta nu înseamnă că trebuie să bage la Covid tot ce nu mai mișcă,lucrez in șantier de când a început pandemia și nu cunosc măcar unul să fi murit de Covid, condițiile de muncă și igiena sunt pe ultimul loc într-un șantier, mănânci nespălat pe mâini ,lucrezi cu persoane din toate colțurile lumii ,de răcit am răcit toți unul câte unul doar care s-au testat voluntar au mai ieșit pozitiv , răceală este dar nu așa cum o umflă televiziunea,au dispărut izoletele,a dispărut spălatul pe mâini de o 100 de ori pe zi,apropo in vamă mii de persoane fără măști,in frig cu copii mici cu orele fără apă, mâncare, toaletă unde să-ți faci nevoile și tu vii și îmi spui că acest virus îți amenință viața din cauza noastră că nu suntem vaccinați

    • Tache nu mai acceptați și publicați aceste personaje care folosesc un limbaj vulgar, care nu are nimic comun cu bunul simț sau incita la violență , ăștia sunt oameni de nimic, trădători mai mult nu merită nimic.

  3. Făță de cei care au venit din diaspora vă protejează vaccinul😂😂…că doar pentru asta a fost făcut…de ce vă temeți acum?:)))😌

  4. Bai, ce nu pricepeti, ca e haos total in micuta colonie cam de 2 ani, de cand au inceput capetele astea de creta cu Plandemia lor de kakat !! Asta se si vrea, ca oamenii sa fie inspaimantati, dar ideea e ca e bine cand iesiti afara in public sa nu aratati nici cel mai mic semn de slabiciune, ca sunt unii care atat asteapta !! Traim cu totii Vremurile din Urma, iar Fiara tocmai a fost dezlegata de 2 ani, se aude ragetul lui peste tot in lume, iar cei slabi de inima si de minte se supun lui, adica vezi gloata de vaxxinati multilateral dezvoltati ce bine se simt !! Ha ha ha 🙂 Asa ca, aia e, scapa cine si care poate, si inainte cu Dumnezeu !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger