AcasăCORONAVIRUSPolițiștii au decis. Nu vor da amenzi pentru măștile textile

Polițiștii au decis. Nu vor da amenzi pentru măștile textile

Polițiștii nu vor să controleze măștile de pe fețele românilor

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) ne spune că ordinul prin care se impune purtarea exclusivă a măștilor medicale și a celor de tip FPP2 nu poate fi pus în aplicare. Și asta pentru că polițiștii nu au cum să verifice ce fel de măști poartă cetățenii, în condițiile în care chiar și măștile medicale au fel și fel de culori. Mai mult, există măști textile cu trei straturi care sunt conforme cu standardele europene.

În spatele deciziei autorităților de interzice masca textilă a stat faptul că oamenii o poartă de mai multe ori și acumulează microbi. Adevărata explicație este însă că masca textilă se poate spăla și reutiliza de foarte multe ori, astfel că afacerile cu măștile medicale au început să scârțâie. Chiar dacă au prevăzut prin ordin de ministru interdicția folosirii măștilor textile, sub amenințarea unor sancțiuni drastice, polițiștii au decis să nu aplice amenzi, pentru că sunt în imposibilitatea de a verifica ce tip de mască poartă cetățenii. Un polițist din Constanța chiar a anunțat public că nu va face astfel de verificări, stârnind furia conducerii inspectoratului.

”Colegul nostru a spus că nu dorește să facă niște verificări în baza unor prevederi legale care nu-i conferă lui autoritatea de a stabili tipul de mască purtată de cetățeni. În locul polițistului de la Constanța putem pune orice polițist din țară care face verificări. Polițiștii nu au de unde să știe dacă masca este medicală, de tip FPP2 sau textilă și este imposibil să aplice acel ordin de ministru. Nici am primit vreo explicație ca să aflăm de ce s-a trecut la folosirea exclusivă a măștilor medicale și de tip FPP2. Noi am și postat pe site-ul nostru fotografia cu o mască textilă, cu trei straturi, fabricată în Austria și un document care atestă că masca este conformă cu standardele europene. Și atunci cum să-i amendeze polițiștii pe cei care poartă astfel de măști?! Sunt farmacii care vând măști medicinale textile pentru copii, care au fel de fel de culori. Ni s-a tot prezentat că masca chirurgicală este cea albastră, însă sunt și verzi și alte culori. Ieri am văzut la un coleg o mască medicală cu camuflaj NATO”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Masca la control

Polițiștii mai arată că, în practică, este imposibil să efectuezi un astfel de control, pentru că nu au de unde să știe, doar prin constatare vizuală, ce fel de mască este. ”Și ce să facă polițistul, să-l pună pe om să dea masca jos? A pus mâna pe mască, fiind de unică folosință, trebuie înlocuită, nu? Iar faptul că scrie pe ea FPP2 nu înseamnă că e chiar FPP2. Și ce face polițistul? Intră în conflict cu cetățeanul și intră în penibil. Că nu poate polițistul să-i dea masca jos și să i-o confiște. Și apoi ce dovadă va avea polițistul în instanță că cetățeanul nu a respectat legea? Mai mult, OMS-ul, pe site-ul oficial, încă vorbește despre faptul că măștile textile cu trei straturi sunt conforme”, susține președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Vasile Zelca. Acesta arată că, în prezent, polițiștii fie evită să aplice sancțiuni pentru maștile textile, fie aplică doar avertismente, însă cea mai mare parte a acestora nu vor face astfel de verificări.

75% din măștile medicale sunt neconforme

Conducerea SNPPC ne spune că nimeni nu înțelege care a fost justificarea unei astfel de decizii. ”Toată lumea compară cu pandemia de gripă din 1918, dar atunci erau alte vremuri, acum există internet și acces la informații și mai este și vorba despre logică. Până acum mi-au spus că pot să țin și un fular sau o eșarfă, iar asta înseamnă că dumneata, care mi-ai zis că un fular ținut la gură este de ajuns să mă protejeze, înseamnă că m-ai mințit și mi-ai pus viața în pericol. Pe lângă asta, cel puțin 75% din măștile medicale de pe piață sunt neconforme, că tot autoritățile au spus acest lucru”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.