Cauta

Politicienii, mai presus de restricțiile coronavirusului

Când țările impun restricții pentru combaterea coronavirusului, există un pact implicit între guvern și oameni: suntem cu toții în aceeași barcă. Dar atunci când cei puternici și influenți le încalcă, aceasta provoacă furie publică și pune în prim plan inegalitățile sociale.

Comisarul UE Phil Hogan, care și-a dat demisia din funcție miercuri pentru încălcarea restricțiilor coronavirusului din Irlanda prin participarea la un eveniment alături de alte 80 de persoane, a fost doar ultimul membru al elitelor politice care a fost prins încălcând regulile. În cealaltă parte a lumii, ministrul sănătății din Noua Zeelandă, David Clark, a fost forțat să demisioneze după ce și-a adus familia pe plajă în timpul blocajului. Distanțarea socială pare să fi fost în mare parte ignorată la evenimentele Convenției Naționale Republicane din Statele Unite săptămâna trecută.

În cel mai izbitor caz, scrie CNN, peste 1.000 de persoane s- au adunat pe o peluză de la Casa Albă , puțini purtând măști și așezându-se aproape, pentru a-l asculta pe președintele Donald Trump acceptând nominalizarea partidului său joi seara. Și în Regatul Unit, comportamentul consilierului principal al prim-ministrului Boris Johnson, Dominic Cummings, a ajuns să exemplifice un dublu standard în mintea publică, unde oamenii obișnuiți trebuie să respecte regulile, în timp ce elita le poate încălca cu impunitate. Cummings, în vârstă de 48 de ani, arhitectul campaniei pentru referendumul din 2016 care a dus la Brexit, a plecat cu soţia sa şi cu fiul lor la părinţii săi în Durham (400 km nord-est de Londra), în timp ce avea simptome de coronavirus.

Policianul a refuzat să-și prezinte scuze, activitățile sale au fost investigate de poliție, dar nu a demisionat și nu a fost demis. Astfel de exemple au un impact de durată asupra dorinței publicului de a respecta restricțiile, a spus Susan Michie, profesor de psihologie a sănătății la University College London (UCL). Alte figuri de rang înalt din Marea Britanie au încălcat, de asemenea, regulile. Medicul șef al Scoției, Catherine Calderwood, a demisionat în aprilie și a primit un avertisment oficial al poliției după ce a încălcat de două ori restricțiile de blocare pentru a-și vizita a doua casă. “Astfel de acțiuni ale unor personalități influente sunt foarte dăunătoare, deoarece exacerbează sentimentul de renunțare și oferă mesajul unor reguli speciale pentru privilegiați, în dauna cetățenilor obișnuiți, mai ales în cazul tinerilor”, a declarat Linda Bauld, profesor de sănătate publică la Universitatea din Edinburgh.

Ultimele stiri

  • Pe cine a iubit, în secret, Nicușor Dan, înainte de a avea o relație cu Mirabela. Ce s-a aflat de la unchiul actualului președinte!
  • Sondaj INSCOP. AUR, intenție de vot de 40,5%. Cine completează podiumul
  • Florin Salam, invitat pe scenă la show-ul lui Salvatore Ganacci, de la Neversea Kapital 2025 – VIDEO
  • COD ROȘU de caniculă pentru București și 15 județe. Până la ce valori vor urca temperaturile – HARTĂ
  • Caricatura Zilei
  • AVANTAJELE URMĂRII UNUI PROGRAM DE MASTERAT ÎN LIMBA FRANCEZĂ ÎN ROMÂNIA – STUDIU DE CAZ FABIZ-Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în limba franceză (MEGA)
  • Horoscop 7 iulie 2025 – Sectorul financiar va urma un curs liniştit
  • Acte publicate în Monitorul Oficial (Partea a III-a) vs. în ziare la pierderea lor
  • Alege ce citești
  • Modă și exploatare
  • Exit mobile version