AcasăCORONAVIRUSPlămânii pacienților decedați dezvăluie informații despre „Long COVID”

Plămânii pacienților decedați dezvăluie informații despre „Long COVID”

Un studiu al plămânilor persoanelor care au murit din cauza virusului a descoperit leziuni persistente și extinse în majoritatea cazurilor și poate ajuta medicii să înțeleagă ce se află în spatele sindromului  „Long COVID” („COVID de lungă durată”), de pe urma căruia pacienții prezintă simptome persistente timp de mai multe luni.

„Descoperirea noastră indică faptul că maladia COVID-19 nu este doar o boală cauzată de moartea celulelor infectate, ci este probabil consecinţa acelor celule anormale care persistă perioade îndelungate în interiorul plămânilor”, a declarat Mauro Giacca, profesor la King’s College din Londra şi coautor al studiului. Cercetătorii au analizat mostre de ţesuturi prelevate din plămâni, inimă, ficat şi rinichi de la 41 de pacienţi care au murit de COVID-19 la Spitalul Universitar din Trieste, Italia, în perioada februarie-aprilie 2020. Echipa lui Giacca a descoperit „o distrugere cu adevărat vastă a arhitecturii plămânilor”, cu ţesuturi sănătoase care „au fost aproape complet înlocuite de ţesuturi cicatrizate”. Un procent mic de persoane care au avut COVID-19 şi se vindecă după infecţia iniţială pot să prezinte o serie de simptome persistente, precum oboseală, confuzie cerebrală şi dificultăţi respiratorii. Acest sindrom este adeseori numit „COVID de lungă durată”.

Potrivit noului studiu publicat în revista Lancet, aproape 90% dintre pacienţii analizaţi au prezentat mai multe caracteristici unice ale bolii în comparaţie cu alte forme de pneumonie, precum cheaguri sangvine extinse la nivelul arterelor şi venelor. Profesorul Giacca a descoperit, de asemenea, că   virusul în sine era în continuare prezent în multe tipuri de celule: “Prezenţa acestor celule infectate poate să cauzeze acele modificări structurale majore observate în plămâni, care pot să persiste timp de mai multe săptămâni sau chiar luni şi care, în cele din urmă, ar explica sindromul Long COVID”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor