AcasăCORONAVIRUSPersonalul medical implicat în campania de vaccinare, cu ochii pe mesajele de...

Personalul medical implicat în campania de vaccinare, cu ochii pe mesajele de la Guvern: ”Vom realoca în jur de 300 de milioane de euro”

Personalul medical implicat în campania de vaccinare, cu ochii pe mesajele de la Guvern: ”Vom realoca în jur de 300 de milioane de euro”

După ce a fost vaccinat împotriva COVID-19, asemeni mai multor colegi din cadrul Guvernului Cîțu, miercuri, la Spitalul Militar, ministrul Fondurilor Europene a anunțat ce sumă ar urma să fie alocată remunerării personalului implicat în campania de imunizare antiCOVID, dar și pentru centrele suplimentare.

”Vom realoca din bani europeni daţi anul trecut pe alte urgenţe (…). Vom realoca în jur de 300 de milioane de euro pentru (…) plata personalului implicat în campania de vaccinare şi pentru centrele suplimentare. Deci, practic, disputa aceea ‘cine plătește pentru centrele de vaccinare’ este închisă, se vor plăti din fonduri europene”, a ținut să sublinieze ministrul Cristian Ghinea.

În acest sens, se poartă discuții cu Ministerul condus de către Vlad Voiculescu.”Suntem în dialog cu Ministerul Sănătăţii pentru a elabora nişte standarde de cost pentru aceste centre suplimentare. Este o discuţie deschisă, pentru că nu avem precedent, deci sunt situaţii foarte diferite cu aceste centre – unele ţin de primării, altele ţin de direcţii judeţene, altele de alte instituţii. Dar vom găsi soluţii pentru a ajunge banii cât mai rapid la autorităţile implicate”, a asigurat Ghinea.

Estimare globală

Ministrul a explicat, răspunzând unei întrebări, că nu e vorba de o sumă finală, ci deocamdată de o estimare. ”Este o estimare globală pe care o avem în momentul ăsta şi pentru plată personal şi pentru centre, pentru că nimeni nu ştie în acest moment cât va costa exact, este o discuţie în desfăşurare, nimeni nu ştie exact câţi oameni vor fi implicaţi, pentru că trecem de la 200 şi ceva de centre la 900. Practic, nu ştim în momentul ăsta câţi oameni vor fi implicaţi în vaccinare (…) şi nici câte vor fi efectiv deschise. (…) Noi punem la dispoziţie această linie de credit pentru a putea să tragem din ea banii. Dar nu este o sumă finală, este o estimare pe care o avem împreună cu Ministerul Sănătăţii”, a mai precizat Ghinea.

Sumele anunțate de ministrul Voiculescu

Zilelele trecute, în 15 ianuarie, mai exact, în contextul adoptării în ședința de guvern a ordonanței de urgență prin care au fost stabilit felul în care vor fi remunerați cei care vor vaccina populația României în următoarele luni, ministrul Sănătății a făcut referire la sumele avute în vedere.

”Astfel, cei care vor fi în centrele de vaccinare și nu vor fi detașați sau delegați, deci cei care muncesc practic în afara programului, și aș vrea să subliniez lucrul acesta, cei care muncesc în afara programului de lucru vor fi remunerați cu o sumă de 90 de lei pe oră – dacă este vorba de medici, cu o sumă de 45 de lei pe oră – dacă e vorba de asistenți medicali și cu o sumă de 20 de lei pe oră – dacă este vorba de registratori. Vorbim de sume brute”, a menționat Vlad Voiculescu, aflat la Palatul Victoria.

Referiri la medicii de familie

Ministrul Sănătății s-a oprit apoi asupra medicilor de familie și a rolului lor în toată această campanie. ”Am stabilit o formă de remunerare celor mai importanți vectori de comunicare și de convingere a românilor în perioada următoare, și anume medicii de familie. Ne bazăm pe medicii de familie să vorbească cu oamenii, să îi informeze, să le stea la dispoziție pentru orice informație au nevoie, pentru că cea mai bună informație despre un produs medical, așa cum este vaccinul, o iei de la un medic, nu neapărat de la un politician sau de la cineva care vorbește într-o seară sau într-o dimineață la televizor, ci de la un medic. Ideal, de la medicul pe care îl cunoști, ideal, de la medicul tău de familie. (…) Pentru perioada următoare, ne bazăm pe medicii de familie să informeze, dar, mai mult decât atât, să programeze în platforma de programare pacienții, pacienții pe care îi au pe listă, și, mai mult decât atât, să se asigure că ei vin la vaccinare și că le stau la dispoziție și după vaccinare – pentru orice reacții adverse, pentru orice nevoie de informare, de informații ar avea nevoie.

În perioada următoare, medicii de familie vor fi, de asemenea, remunerați pentru această muncă suplimentară, și subliniez, e o muncă suplimentară, pentru că am văzut în spațiul public că s-a vorbit despre bonusuri. Nu este vorba despre niciun bonus, este vorba despre o plată suplimentară pentru o muncă suplimentară. Și, repet, vorbim de programare, vorbim de informare și vorbim de monitorizarea pacienților din lista de pacienți. Această plată despre care vorbesc va fi de 30 de lei pentru fiecare pacient, pentru acest serviciu, acolo unde medicul de familie îl programează pe pacient, acolo unde pacientul merge și se vaccinează și acolo unde toate lucrurile merg în regulă, se petrec în regulă.

Mai departe, atunci când din lista totală de pacienți eligibili pentru vaccinare, când se trece de 50% din acea listă, noi considerăm că acesta este un efort, este și ca rezultat al unui efort masiv de informare, efort preluat de medicul de familie, și atunci plata se face cu 50 de lei per pacient care este, repet, informat, programat, merge la vaccinare și monitorizat. Respectiv, peste 60% din lista persoanelor eligibile, vorbim despre 60 de lei. Deci, este o schemă progresivă care să asigure medicii de familie că pentru această muncă care este atât de importantă în perioada următoare vor fi și remunerați așa cum se cuvine”, a susținut Voiculescu.

Șeful MS: ”Cred că avem un compromis rezonabil”

Întrebat fiind, în acest context, cum de s-a ajuns la sume mai mici comparativ cu cele din forma inițială a ordonanței de urgență privind plata personalului medical, fiind vorba despre o diferență de cinci lei, Vlad Voiculescu a dat următorul răspuns: ”Rațiuni bugetare, strict rațiuni bugetare. Bugetul României, în acest an, va fi unul greu de pus cap la cap, asta știm cu toții. Nu doar noi, cetățenii, am avut de suferit în această perioadă, ci și economia, deci și veniturile bugetare.

Lucrurile sunt destul de dificile și cred că am atins un compromis care mie, ca ministru al sănătății și ca reprezentant al corpului profesional al medicilor, mi se pare rezonabil. Cred că avem un compromis rezonabil”.

92 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger