Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a emis o alertă privind creșterea îngrijorătoare a numărului de infecții invazive cu streptococ grup A în rândul copiilor mai mici de vârsta de zece ani, infecții care au provocat decesele acestora. Autoritățile europene dau vina pe circulația recentă crescută a virusurilor respiratorii, inclusiv gripa sezonieră și virusul sincițial respirator (RSV), deoarece coinfecția virusurilor cu streptococul de grup A poate crește riscul de boală invazivă.
Pauza de dobândire a imunității, prin purtarea măștii și evitarea contactelor fizice în rândul copiilor, a provocat și provoacă în continuare probleme de sănătate din ce în ce mai severe. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a semnalat creșterea infecțiilor invazive cu streptococ de grup A în rândul copiilor din Europa, inclusiv decese, solicitând vigilența autorităților sanitare naționale.
”Mai multe țări europene (inclusiv Irlanda, Franța, Țările de Jos, Suedia și Regatul Unit) au raportat o creștere, observată în special din septembrie 2022, a numărului de cazuri de boală invazivă cu streptococ de grup A (iGAS) în rândul copiilor mai mici de vârsta de zece ani. În aceeași perioadă, au fost raportate și mai multe decese asociate cu iGAS la copii cu vârsta sub 10 ani, inclusiv din Irlanda, Franța și Marea Britanie. În Franța și Marea Britanie, creșterea cazurilor de iGAS observate la copii a fost de câteva ori mai mare decât nivelurile pre-pandemie pentru o perioadă echivalentă de timp”, se arată într-un comunicat al ECDC. Centrul European consideră că este probabil ca această creștere cazurilor de iGAS la copii să fie asociată și cu circulația recentă crescută a virusurilor respiratorii, inclusiv gripa sezonieră și virusul sincițial respirator (RSV), deoarece coinfecția virusurilor cu streptococul de grup A poate majora riscul de boală invazivă (iGAS).
Se reactivează vaccinul
ECDC și Biroul Regional pentru Europa al OMS încurajează țările să transmită mesaje de sănătate publică către părinții copiilor mici, referitoare la infecțiile iGAS, care se pot prezenta inițial cu simptome nespecifice (febră, oboseală generală, pierderea poftei de mâncare), dar copiii, în special, pot avea o progresie rapidă spre boală severă. ”Prin urmare, părinții și tutorii ar trebui să fie conștienți de simptomele îngrijorătoare și să caute sfaturi clinice și evaluare dacă sănătatea copilului lor nu se îmbunătățește. Autoritățile de sănătate publică sunt încurajate să se coordoneze cu laboratoarele pentru a obține specimene și/sau date privind testarea moleculară și testarea sensibilității la antibiotice. Totodată, prevenirea bolilor virale este probabil să fie importantă în reducerea riscului de boli invazive, prin urmare, vaccinarea împotriva gripei sezoniere și a Covid-19 ar trebui promovată”, se mai precizează în comunicatul ECDC.
Nu e tulpină nouă, ci doar imunitate scăzută
Deși investigațiile sunt în desfășurare, datele de tipare timpurie sugerează că creșterea cazurilor nu este legată de o tulpină specifică sau nouă și nici de o creștere a rezistenței la antibiotice a GAS, susține ECDC. Ceea ce înseamnă că doar imunitatea copiilor în fața acestor tulpini este foarte scăzută. Încă din primăvara acestui an, medicul Cristian Socolov, doctor în medicină, atrăgea atenția că este posibil să urmeze și alte infectări viro-microbiene de tip epidemic, din cauza purtării îndelungate a măștii la copii.
”Masca induce la copil o serie de tulburări trofice ale masivului facial, o creștere a amigdalelor palatine și a polipilor greu identificabilă și periculoasă, prin oxigenare dificilă a căilor respiratorii. Totodată, se produce o creștere exponențială a posibilității de a căpăta boli respiratorii și digestive, prin multiplicarea germenilor și a virușilor, odată cu apariția adenoiditei cronice greu identificabilă, cel mai mare risc fiind infectarea cu streptococul beta hemolitic”, ne-a declarat dr. Cristian Socolov.