AcasăCORONAVIRUSPatru întrebări despre vaccinul Sinovac, aprobat urgent de OMS

Patru întrebări despre vaccinul Sinovac, aprobat urgent de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a omologat miercuri, în regim de urgență, vaccinul chinez anti-Covid Sinovac.Este al doilea vaccin din China care obține astfel undă verde de la OMS, după aprobarea Sinopharm, pe 7 mai.

Comitetul OMS pentru experţi în vaccinuri a recomandat Sinovac, care necesită două doze la un interval de două până la patru săptămâni pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste această vârstă.

Cum funcționează?

Serul folosește tehnica clasică a virusului inactivat care ajută persoana vaccinată să producă anticorpi împotriva virusului. Aceasta este, de asemenea, tehnica utilizată pentru vaccinul antigripal, de exemplu.

Particulele virale sunt injectate pentru a expune sistemul imunitar al organismului la virus, dar fără risc, pentru a declanșa un răspuns la boală.

Sinovac este inoculat de două ori, dar nu trebuie depozitat la temperaturi extrem de scăzute. Spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer-BioNTech sau Moderna, poate fi depozitat într-un frigider obișnuit.

Cât de eficient este?

Eficacitatea Sinovac este de 51% pentru a preveni cazurile de Covid simptomatice, dar de 100% pentru a evita cele mai grave cazuri și spitalizări, pe populațiile studiate, specifică OMS. Eficacitatea pentru cei peste 60 de ani nu a putut fi evaluată.

În prezent, diferitele studii efectuate pe acest vaccin în diferite țări au arătat rate de eficacitate cuprinse între 50% și 90%.

Pe 10 aprilie, directorul Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, Gao Fu, a recunoscut că vaccinurile de la Sinopharm și Sinovac „nu au o rată de protecție foarte mare”.

Unde se folosește?

Vaccinul Sinovac este utilizat în cel puțin 22 de țări și teritorii (din 209 care au început să se vaccineze), inclusiv în mai multe state din America Latină, Africa și Asia.

A fost autorizat în februarie în China, apoi în Tunisia, Chile, Brazilia, Indonezia, Mexic, Thailanda, Filipine, Ucraina și Turcia.

În ceea ce privește numărul țărilor care îl folosesc, este al șaptelea vaccin din lume, după AstraZeneca / Oxford (utilizat în cel puțin 168 de țări și teritorii), Pfizer / BioNTech (97), Moderna (45) ), Sinopharm (45), Sputnik V (40) și Johnson & Johnson (29).

Cât va dura procedura de autorizare în UE?

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat pe 15 mai lansarea unei proceduri de „revizuire continuă” a vaccinului Sinovac, deschizând calea pentru o posibilă cerere de autorizare următoare în Uniunea Europeană.

Acum, agenția de reglementare cu sediul la Amsterdam  “își continuă procedura în paralel” până când dispune de suficiente informații pentru ca laboratorul chinez să poată depune o cerere oficială de autorizare de introducere pe piață.

“EMA nu poate să prevadă un calendar general, dar evaluarea unei posibile cereri ar trebui să dureze mai puțin timp decât de obicei, din cauza muncii desfășurate în timpul revizuirii continue”

Sinovac este primul vaccin chinezesc pe care EMA îl studiază ca parte a unei „revizuiri continue”.

Vaccinurile de la CureVac (Germania), Novavax Inc (Statele Unite) și Sputnik V rus au trecut printr-o procedură similară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
466 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sinovac e metoda clasica de imunizare.Este „vaccin”dupa definitia internationala.Nu forteaza celulele sa produca virusul (capsula) si apoi sa si produca si anticorpii, ci provoaca organismul la o reactie, fireasca , de imunizare producand doar anticorpi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger