AcasăCORONAVIRUSPatru întrebări despre “pașaportul de vaccinare”

Patru întrebări despre “pașaportul de vaccinare”

Subiectul, dezbătut în ultimele săptămâni, a revenit odată cu propunerea Greciei de a se crea un astfel de document la nivelul Uniunii Europene, care ar putea reglementa călătoriile internaționale.

Ce este pașaportul de vaccinare?

Acest certificat ar face posibilă demonstrarea faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19,  ceea ce i-ar permite să meargă în anumite locuri publice, de exemplu, sau să călătorească în străinătate. Poate fi necesar la îmbarcare, indiferent de modul de transport. A face acest pașaport obligatoriu ar însemna ca vaccinarea să fie obligatorie pentru călătoriile în străinătate.

Care ar fi interesul unui astfel de document?

Pentru susținătorii proiectului, precum Grecia, este o opțiune semnificativă pentru reînvierea economiei turismului, care este foarte importantă pentru țară. Mai mult, premierul  Kyriakos Mitsokatis, i-a propus Ursulei von der Layen, președintele Comisiei Europene, să adopte un „certificat european de vaccinare” standardizat. “Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat astfel de certificat pentru a fi acceptat în toate statele membre”, a spus Mitsotakis.

Există precedente?

Organizația Mondială a Sănătății  solicită un certificat internațional de vaccinare pentru intrarea în mai multe țări africane: acesta se numește „Cartea Galbenă”. Acest document a fost emis în timpul vaccinării împotriva febrei galbene, obligatoriu pentru a călători în anumite țări. De asemenea, enumeră alte vaccinuri obligatorii, cum ar fi rujeola, rabia sau tetanosul. Acest Carnet galben este valabil zece ani.Conform ultimelor cifre, 194 de țări au ratificat aceste „Reglementări internaționale în domeniul sănătății” impuse de OMS. Acum, Organizația a anunțat că  va dezbate în scurt timp posibilitatea folosirii de „paşapoarte de vaccinare” în călătoriile internaţionale. „Odată cu apariţia vaccinurilor eficiente şi sigure împotriva coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaţionali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare”, a  declarat expertul departamentului de imunologie de la biroul european al OMS, Oleg Benesh. Pe frontul Covid-19, numai Israelul a adoptat înființarea unui „pașaport verde”, document emis la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Acesta va permite deținătorilor săi să participe la evenimente culturale, să meargă la restaurante, să fie scutiți de carantină după ce au fost în contact cu o persoană infectată sau chiar să evite testele înainte de a călători în străinătate. Însă ministrul israelian al Sănătății, Yuli Edelstein, recunoaște că măsura promite a fi „dificil” de aplicat. De asemenea, Rusia  a fost una dintre ţările care au propus crearea de paşapoarte de vaccinare sau imunitate.

Cine este este de acord?

Dacă, în Franța, ideea nu are prea mult succes, nu este cazul în toate țările europene. Belgia, Ungaria, Danemarca și Spania au trimis semnale favorabile pentru implementarea acestui pașaport de vaccinare. Din partea companiilor aeriene, unii au fost mai mult decât seduși: Qantas(Australia) a anunțat că va solicita certificatul tuturor pasagerilor săi, în timp ce, în Marea Britanie, Ryan Air afișează mesajul „Jab and go” pe inserțiile publicitare. Dacă un astfel de pașaport este pus în funcțiune, operațiunea va dura câteva luni. Pe de altă parte,  președintele Consiliului Mondial al Turismului, Gloria Guevara, a găsit această idee “contraproductivă”, menționând că generalizarea testelor Covid rapide la aeroporturi pare cea mai sigură modalitate de a reînvia industria turismului în această vară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
390 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger