AcasăCORONAVIRUSPașaportul Covid, tot mai aproape! Liderii europeni au anunțat când îl lansează

Pașaportul Covid, tot mai aproape! Liderii europeni au anunțat când îl lansează

pasaportPașaportul Covid, tot mai aproape! Liderii europeni au anunțat când îl lansează

Pașaportul de vaccinare pare a deveni realitate pentru toți europenii. Autoritățile au transmis că documentul va fi introdus la nivelul UE undeva prin luna iulie. Propunerea legislativă va fi dezbătută însă de oficialii europeni la sfârșitul acestei luni.

„Urmează ca în a doua jumătate a acestei luni să existe o inițiativă legislativă pe care Comisia Europeană să o prezinte la reuniunea informală de la sfârșitul lunii martie. Este vorba despre un certificat digital care să ateste, sau nu, dacă o persoană este vaccinată.”, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi, la Antena3.

Actul poate fi introdus și în România, deși premierul Florin Cîțu a declarat recent că este prematur să vorbești  despre un pașaport de vaccinare. Acesta a spus că, până în prezent, doar o mică parte a populaţiei a fost imunizată cu serul anti-COVID, deşi ţara noastră se numără printre statele UE care au o campanie de succes în acest domeniu.

Cum vor fi afectați cei care n-au fost vaccinați

Multă lume se întreabă deja ce se întâmplă cu persoanele nevaccinate sau cu cele care nu au contactat virusul, dar vor să călătorească.

„Mai mulți lideri europeni, printre care și cancelarului german, Angela Merkel, și președintele Franței, au subliniat faptul că nu este un instrument prin care oamenii vor fi împiedicați să meargă într-o altă țară. Va fi un certificat standardizat, la nivel european, securizat, pentru a nu putea fi falsificat.

O aplicație, probabil pe telefonul mobil. Asta nu înseamnă că cei care nu au fost vaccinați sau nu au acest pașaport digital, nu vor mai avea dreptul să călătorească. Se vor supune unor restricții care există deja.”, a precizat eurodeputatul.

Pașaportul de vaccinare anti-COVID-19 a fost propus inițial de Organizația Mondială a Sănătății, dar rămâne sceptică la introducerea lui, pe motiv că ar fi discriminatoriu.

author avatar
Andreea Vlad