AcasăCORONAVIRUS„Pașapoartele Covid” divizează UE

„Pașapoartele Covid” divizează UE

Coronavirus COVID-19 Vaccination proof booklet in passport. Travel ban health certificate Corona screening of travelers tourists. Closure of airports restricted traveling.

Lansat de companiile aeriene, transmis de țările cu activitate turistică puternică, “pașaportul de vaccinare” provoacă divergențe serioase în blocul european. Unii îl văd ca mijlocul unei întoarceri rapide la viața normală, alții drept un atac asupra libertăților individuale.

Este o dezbatere care se dezvoltă cu o intensitate inegală, în funcție de țară și de gradul  de progres în vaccinarea împotriva Covid-19.

Cine este pentru

Companiile aeriene s-au declarat în favoarea unui astfel de document, care să fie prezentat înainte de îmbarcare. Șeful Qantas a adus subiectul în decembrie. Companiile din Golf, Emirates și Etihad, vor testa în curând permisul de călătorie proiectat de Asociația Internațională a Transportului Aerian („IATA Travel Pass”). Grecia a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE. În afară de asta, guvernul elen a semnat luni un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări, scrie Les Echos. Spania nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare, dar ministrul de externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi „un element foarte important pentru restabilirea în siguranţă a mobilităţii”. Pentru Italia,  un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către „activităţi normale”, potrivit responsabilului de gestionarea urgenţei sanitare, Domenico Arcuri.

Oponenții

Chiar dacă valoarea unor astfel de practici pare evidentă pentru a stopa epidemia și pentru a evita carantinele la sosire, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este prudentă. Deocamdată nu recomandă pașapoartele de vaccinare pentru călătorii, întrucât nu le consideră o garanție suficientă de protecție împotriva transmiterii virusului. De fapt, centrul dezbaterii se află în altă parte. Acest pașaport de vaccinare ar putea, în anumite țări și anumite sectoare, să facă parte din documentele solicitate pentru angajare, cu riscul de a crea o nouă frontieră între oamenii sănătoși și cei despre care se spune că sunt contagioși. Oponenții, printre cei mai virulenți, denunță un atac asupra libertăților și merg până acolo încât evocă stabilirea profilării indivizilor. Franţa a exprimat rezerve privind folosirea certificatelor de vaccinare ca indiciu al siguranţei activităţilor. ” Nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea Covid-19. Dezbaterea trebuie să înceapă peste câteva luni”, a declarat în ianuarie ministrul sănătăţii, Olivier Veran. Şi Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Polonia nu consideră viabil un paşaport de vaccinare, deşi dispune de o aplicaţie pentru smartphone care arată starea celor vaccinaţi şi care permite deţinătorilor să evite carantina la sosirea în ţară. Guvernul Belgiei este împotriva condiţionării activităţilor de astfel de pașapoarte și urmăreşte recomandările la nivelul UE şi cele ale OMS. În prezent, aproximativ 3% din populația europeană a primit o doză de vaccin, proporția scăzând la 1,2% pentru ambele injecții.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
190 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger